Vězni v Litoměřicích ve volném čase včelaří. Na vězeňském dvoře stáčeli i první letošní med

13. červen 2022 11:00

Odsouzení v litoměřické věznici mají netradičního koníčka. Ve svém volném čase se pod vedením vychovatele starají o tři včelstva. A mezi vězni je o včelaření velký zájem. Letos odsouzení na vycházkovém dvoře stáčeli první med. Vyzkoušeli si už odebírání tzv. rámečků včelám, odvíčkování speciální vidličkou, vytáčení v medometu a nakonec plnění medu do sklenic.

Odsouzení ve vazební věznici v Litoměřicích právě stáčí první letošní med. „Máme tři včelstva. Med ale stáčíme zatím jen ze dvou, to třetí je malý, takže to se letos nestáčí,“ vysvětluje jeden z nich.

„Čas stáčení medu poznáte tak, že jsou ty plástve už zavíčkovaný. A pokud by nebyly zavíčkovaný, tak nesmí med z těch buněk téct,“ popisuje vedoucí včelařského kroužku a mluvčí vazební věznice v Litoměřicích Jaroslav Kindl a doplňuje: „Kroužek včelaření ale není pro všechny. Je určený pro odsouzené ve středním stupni zabezpečení. Jedná se o odsouzené, kteří nám tu pracují, kteří jsou tady trvale umístěni.“

Včelařením vězni získají v průměru 50 kilogramů medu ročně – ten buď spotřebují v kuchyni nebo ho nabízejí k ochutnání na Litoměřickém medobraní. V Česku takhle vězňové včelaří celkem ve 14 věznicích.

Spustit audio

Související