Litoměřičtí vězni pomáhají dobrovolníkům s obnovou zříceniny hradu Kalich nad Třebušínem

2. květen 2022 12:57

Dobrovolníci pomáhají s odkrýváním zříceniny hradu Kalich, který si nedaleko Třebušína na Litoměřicku nechal v roce 1421 postavit husitský vojevůdce Jan Žižka. Dvakrát ročně na hradě pracuje také skupina odsouzených z litoměřické věznice. Ti z úbočí vyzvedávají kameny, které je třeba dostat až na samý vrchol kopce k základům opevnění.

Trojice odsouzených z litoměřické věznice právě vytáhla asi padesátikilový kámen do strmého svahu přímo k opěrné zdi Žižkova hradu Kalich.

Přestože jde o náročnou práci, vězeň Jiří Levý si ji pochvaluje: „Je to super, alespoň si vyčistíme hlavu venku.“

Podle mluvčího litoměřické věznice Jaroslava Kindla se na Kalich podívá jen vybraná skupina odsouzených, navíc je to spíše práce za odměnu. „Jedná se o odsouzené, kteří jsou u nás ve věznici v pracovním zařazení, takže normálně přes týden pracují, a ve svém osobním volnu se hlásí na tuhle brigádnickou činnost,“ vysvětluje.

Spolupráci si pochvaluje i předseda spolku Hrady Českého Středohoří Hynek Veselý, který se o Žižkův hrad stará: „Je dnes velice těžké sehnat lidi na nějakou manuální práci. A tady, když nám přijde osm chlapů, kteří udělají řetěz ve svahu, tak je to pro nás velký svátek.“

Dobrovolníků, kteří s prací na Kalichu pomohou, je podle Veselého opravdu zapotřebí. Šlo totiž o evropský unikát mezi hrady.

Kalich se stává oblíbeným turistickým cílem

Zřícenina rozsáhlého hradu nad Třebušínem ale kromě archeologů a historiků láká čím dál víc turistů.

Pro ty v obci chystají podle nezávislé starostky Dany Legnerové také informační centrum: „Budujeme tu teď komunitní centrum, kde by v budoucnu mělo být i informační centrum pro turisty, kde by měli takové to zázemí.“

Hrad patří Lesům ČR. Spolku Hrady Českého Středohoří Kalich pronajímají až do roku 2026.

Spustit audio

Související