Neznámému vandalovi, autorovi graffity v Edmundově soutěsce ve Hřensku hrozí až rok vězení

22. září 2021

Vandalismus, který zatím nemá obdoby, řeší v soutěskách řeky Kamenice ve Hřensku na Děčínsku. U altánku zhruba v polovině cesty do Edmundovy soutěsky se objevil na skalním masivu asi metr velký a tři metry široký nápis. Neznámý vandal posprejoval pískovcovou skálu stříbrnou, modrou a červenou barvou.

Nápis objevili zaměstnanci obce, kteří mají na starosti tamní turistickou aktrakci – plavbu na lodičkách soutěskami.

„Když jsme odcházeli večer domů, tak tam ještě nic nebylo,“ vypráví o sobotní cestě z práce pokladní v soutěsce Marcela Chmelová. Když se ale s kolegy v neděli ráno vypravili zpátky na směnu do soutěsky, objevili nápis na skále.

„Musel to být někdo, kdo tam přišel večer, už za tmy, s čelovkou,“ myslí si převozník Bohumil Chmel. „Dole u restaurace mají kameru, tak jsme zkoušeli, jestli tam nebude někdo vidět, ale nebylo vidět nic. Ona totiž nejen že už byla tam, ale i začalo pršet, tak bylo špatně vidět,“ dodává pokladní.

Na občasně posprejované odpadkové koše nebo mostek přes řeku už si tady pracovníci od lodiček v soutěskách zvykli, víkendové řádění vandalů ale všechny zarazilo.

Skály v soutěskách patří národnímu parku České Švýcarsko. Celé úterý se pracovníci parku snažili nápis z pískovce vlastními silami dostat dolů. „Ukázalo se ale, že se jedná o velice namáhavý a zdlouhavý proces, proto padlo rozhodnutí objednat odbornou firmu,“ dodává mluvčí parku Tomáš Salov.

Správa parku chce o odstranění nápisu požádat stejnou firmu, která si poradila i s graffity na Karlově mostě.

Celé úterý se pracovníci parku snažili nápis z pískovce vlastními silami dostat dolů

Současně se park obrátil na policii České republiky. „Škoda, související s náklady na odstranění malby byla vyčíslena předběžně na 10 tisíc korun. Případ vyšetřujeme jako poškození cizí věci, za který hrozí pachateli v případě dopadení až roční vězení,“ upřesnil policejní mluvčí Daniel Vítek.

Policisté také žádají o pomoc případné svědky celé události. Obec Hřensko pak uvažuje o instalaci bezpečnostní kamery u vchodu do soutěsek.

Spustit audio

Související