Vepřový plátek na zeleném pepři
Víte, že je asi 1.600 druhů pepře, ale kuchyňsky se využívá jen šest? Zelený pepř není žádný zvláštní druh, jsou to nedozrálé bobulky normálního černého pepře, které se buď suší, nebo nakládají do nálevu.
Suroviny:
4 plátky vepřového masa (nejšťavnatější je krkovice, pak plecko)
2 lžíce oleje
naložený zelený pepř – asi 4 lžičky
cibule
sůl
případně trochu hladké mouky na zahuštění
Postup:
1. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na rozehřátém oleji.
2. Plátky masa naklepeme, osolíme a opečeme na rozehřátém oleji s cibulí, aby se maso zatáhlo.
3. Přidáme nakládaný zelený pepř, malinko podlijeme a pod pokličkou dusíme. Hlídáme, aby se maso nepřipeklo, ale tekutiny by nemělo být mnoho. V závěru můžeme zahustit 1-2 lžičkami hladké mouky, rozmíchané v troše studené vody.
4. Podáváme s rýží nebo s bramborem.
Dobrou chuť vám přeje Jana Novotná a Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.