Vepřové závitky se sardelí
Zní to trochu divoce, ale vyzkoušejte a možná, že najdete nové obohacení rodinného jídelníčku.
Suroviny:
4 vepřové řízky (mohou být i z plecka)
2 lžičky sardelové pasty
50 g másla
50 g anglické slaniny
1 cibule
50 g sádla nebo oleje
sůl
lžíce hladké mouky
Postup:
1. Změklé máslo utřeme se sardelovou pastou.
2. Řízky naklepeme, osolíme, potřeme sardelovým máslem, stočíme a ještě obalíme plátkem anglické slaniny. Vše upevníme párátky a poprášíme hladkou moukou.
3. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, na ni položíme připravené závitky a opečeme je ze všech stran.
4. Vysmahnutou šťávu zalijeme horkou vodou a dusíme do měkka. Pokud je šťáva řídká, můžeme v závěru zahustit troškou hladké mouky rozkvedlané ve studené vodě. Povaříme.
5. Podáváme s rýží nebo s bramborem. Kdo si netroufá na sardelovou pastu, připraví si máslo s dvěma lžičkami hořčice.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.