Vepřové ragú s olivami
Příjemný středomořský pozdrav do české kuchyně!
Suroviny:
500 g vepřového plecka
250 g loupaných rajčat
2 lžíce rajského protlaku
50 g černých oliv bez pecek
2 papriky – můžeme kombinovat různé barvy
1 malá cibule
hladká mouka
2 stroužky česneku
olej
pepř
1 bobkový list
tymián
hrnek vývaru
sůl
Postup:
1. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, mírně opepříme a poprášíme moukou.
2. V hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje, maso v něm orestujeme a vyndáme na teplou misku.
3. Do výpeku přidáme lžíci oleje, nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek a orestujeme. Přidáme bobkový list, trochu tymiánu, protlak, loupaná nakrájená rajčata a také opečené maso.
4. Zalijeme vývarem – jen aby bylo maso potopené, dusíme a když už je maso skoro měkké, přidáme nakrájené papriky a olivy a společně dodusíme doměkka.
5. Podáváme s opečenými bramborami nebo kouskem pečiva.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.