Vepřové plátky na kaparech
Kapary znala už Magdalena Dobromila Rettigová, říkala jim kaprlata. Jsou to poupata trnitého středomořského keře a dodají jídlu specifickou pikantní chuť.
Suroviny:
4 plátky vepřového masa (plecko, krkovička)
2 lžíce naložených kaparů
2 lžíce sádla
hladká mouka
sůl
Postup:
1. Maso lehce naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a na rozehřátém tuku opečeme z obou stran.
2. Podlijeme vývarem nebo horkou vodou, přidáme kapary a dusíme pod pokličkou do měkka.
3. V závěru podle potřeby zahustíme troškou hladké mouky, kterou jsme si předem rozmíchali v troše studené vody. Provaříme. Podáváme s vařenými bramborami nebo s rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.