Vepřová pečeně na kysaném zelí
Zdravou výživu tady zachraňuje kysané zelí – i když po pečení v něm mnoho „céčka“ nezůstane. Tak si dejte trochu zelí stranou a snězte ho zasyrova.
Suroviny pro 4 osoby:
600 g vepřové pečeně vcelku (maso ze hřbetu – kotlety)
1 sáček kysaného zelí
1 cibule
100 g dobrého špeku
1 lžíce sádla
sůl
kmín
Postup:
- Maso vybereme s trochou tukového krytí. Opláchneme ho, osušíme, osolíme.
- Na sádle na pánvi maso opečeme vcelku ze všech stran.
- Pekáček vysteleme kysaným zelím, pokud je příliš kyselé, trochu ho propláchneme. Na zelí položíme opečené maso, poklademe plátky špeku, přidáme kmín, mírně podlijeme a zakryté pečeme v troubě doměkka.
- Podáváme s chlupatými nebo bramborovými knedlíky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.