Velká lahůdka. Vepřové kotlety se zeleninovým pyré, oblíbený druh masa v české kuchyni
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
A vepřové kotlety se zeleninovým pyré jsou skvělým skloubením obojího - nedají moc práce, takže je zvládnete udělat i přes týden, a přitom jimi neurazíte žádného milovníka dobrého jídla.
Suroviny:
4 vepřové kotlety, sůl, 1 lžíci medu, drcený barevný pepř, mletý koriandr, 3 lžíce oleje na smažení, 1-2 lžičky sójové omáčky
Pyré:
600 g kapusty, sůl, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 400 g kořenové petržele, 2 lžíce másla, 1 lžíci kari koření, 200 ml kokosového mléka, špetku chilli koření, špetku zázvoru
Postup:
Kotlety očistíme a po obvodu několikrát nařízneme. Naklepeme je, osolíme, potřeme medem a okořeníme. V chladu je necháme odležet.
Listy kapusty opláchneme a necháme okapat. Vykrojíme z nich řapíky a nakrájíme na nudličky. V osolené vodě je uvaříme doměkka. Scedíme je a necháme okapat.
Cibuli a česnek oloupeme, petržel očistíme. Vše nakrájíme nadrobno.
Na másle orestujeme cibuli a česnek a po chvíli přidáme kari koření a petržel. Vše podlijeme trochou vody, osolíme a pod pokličkou dusíme. Když je téměř měkká, přilijeme k ní kokosové mléko. Dochutíme chilli a zázvorem a ještě chvíli dusíme. Nakonec petržel rozšťoucháme a promícháme s kapustou.
Na pánvi rozehřejeme olej a kotlety na něm z obou stran zvolna opečeme. Vyjmeme je a výpek rozředíme vodou. Šťávu nakonec dochutíme sójovou omáčkou, krátce povaříme a odstavíme.
Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi.
U nás je vepřové maso velice oblíbené, jelikož pokrývá pestrou paletu receptů a také je cenově dostupnější než například drůbeží maso. Spolu s hovězím masem patří k nejčastěji používaným masům v české kuchyni.
Související
-
Vepřové kotlety na smetaně se žampióny vám budou určitě chutnat. Vyzkoušejte maso s nápadem
Vepřová kotleta je výborné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá recepty, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
-
Vepřové medailonky s fazolkami. Zaručeně šťavnatý a úspěšný recept
Vepřové medailonky jsou skvělý způsob, jak postupovat po kuchařském žebříčku k vyšším metám, třeba až k dokonalému bifteku.
-
Vepřové maso s hlívou ústřičnou nejen výborně chutná, ale navíc uděláte i něco pro své zdraví
Pokud máte chuť na maso s houbami a neměli jste letos v lese štěstí, můžete si pomoci výbornou hlívou ústřičnou, kterou koupíte prakticky všude téměř po celý rok.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.