Vepřové medailonky s fazolkami. Zaručeně šťavnatý a úspěšný recept
Vepřové medailonky jsou skvělý způsob, jak postupovat po kuchařském žebříčku k vyšším metám, třeba až k dokonalému bifteku. Za vepřovou panenku totiž neutratíte celou výplatu a postupně si zvyknete, jak zprudka opéct maso na pánvi a připravit z něj skvostný steak.
Vepřová panenka má všechny předpoklady k tomu, aby se nechala přeměnit na působivé medailonky: vypadá jako rovnoměrný váleček, což značně usnadňuje práci kuchařovu, má velmi jemné, minutkové maso a sluší jí nepropečená úprava.
Suroviny:
500 g panenské vepřové svíčkové, 500 g brambor, 200 g zelených fazolek (čerstvých nebo mražených), 100 g anglické slaniny, 1stroužek česneku, 4 lžíce olivového oleje plátek másla, sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
Brambory oloupejte a dejte je na 10 minut vařit do osolené vody. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C.
Fazolky vhoďte na 3 minuty do vroucí osolené vody, sceďte je a hned je propláchněte ledovou vodou. Do pánve vložte slaninu pokrájenou na kostičky a nechte ji vyškvařit. Přidejte prolisovaný česnek a po necelé minutě vmíchejte scezené fazolky. Osolte, opepřete a nechte rozpustit plátek másla. Uchovejte v teple.
Brambory slijte a rozložte je na plech, důkladně promíchejte se 2 lžícemi oleje, osolte a pečte asi 20 minut dozlatova.
Medailonky opečte na 2 lžících oleje dozlatova; trvá to asi 3 minuty z každé strany. Pak je zabalte do alobalu a přidejte do trouby k bramborám. Nechte je tam asi 5 minut.
Maso i opečené zlaté brambory rozdělte na talíře, podávejte s fazolkami.
Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka