Velikonoční mazanec podle Boženy Tompichové

Pracné, finančně i kaloricky náročné – ale Velikonoce jsou jednou do roka!

Suroviny:

500 g hladké mouky

120 g másla

100 g cukru

3 žloutky

necelý čtvrt litr mléka (3 šestnáctiny)

35 g droždí

hrst mandlí, hrst rozinek

vanilka nebo vanilkový cukr

citronová kůra

1 lžička rumu

sůl

1 vejce na potření a mandlové lupínky na posypání

Postup:

  1. Z trochu vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
  2. Utřeme máslo s cukrem a se žloutky, přidáme vanilku, citronovou kůru, špetku soli, rum, kvásek a vlahé mléko. Pak postupně přidáváme prosátou mouku a vypracujeme hladké těsto. Na konec do něj zapracujeme oloupané sekané lehce opražené mandle a spařené rozinky. V míse v teple necháme pod utěrkou kynout – trvá to déle, těsto je těžší.
  3. Vykynuté těsto znovu propracujeme na vále, sválíme z něj mazanec, dáme na pečicí papír na plech, znovu necháme už jen krátce kynout, před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem, nakrojíme opatrně do kříže, posypeme mandlovými lupínky a dáme do středně předehřáté trouby péci. V závěru pečení teplo zmírníme, pokud se povrch příliš rychle barví do tmava, zakryjeme alobalem nebo pečicím papírem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.