Velikonoční mazanec podle Boženy Tompichové
Pracné, finančně i kaloricky náročné – ale Velikonoce jsou jednou do roka!
Suroviny:
500 g hladké mouky
120 g másla
100 g cukru
3 žloutky
necelý čtvrt litr mléka (3 šestnáctiny)
35 g droždí
hrst mandlí, hrst rozinek
vanilka nebo vanilkový cukr
citronová kůra
1 lžička rumu
sůl
1 vejce na potření a mandlové lupínky na posypání
Postup:
- Z trochu vlažného mléka, lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.
- Utřeme máslo s cukrem a se žloutky, přidáme vanilku, citronovou kůru, špetku soli, rum, kvásek a vlahé mléko. Pak postupně přidáváme prosátou mouku a vypracujeme hladké těsto. Na konec do něj zapracujeme oloupané sekané lehce opražené mandle a spařené rozinky. V míse v teple necháme pod utěrkou kynout – trvá to déle, těsto je těžší.
- Vykynuté těsto znovu propracujeme na vále, sválíme z něj mazanec, dáme na pečicí papír na plech, znovu necháme už jen krátce kynout, před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem, nakrojíme opatrně do kříže, posypeme mandlovými lupínky a dáme do středně předehřáté trouby péci. V závěru pečení teplo zmírníme, pokud se povrch příliš rychle barví do tmava, zakryjeme alobalem nebo pečicím papírem.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.