Vdolky z majonézy
Je čas posvícení, zkuste místo koláčů upéct vdolky.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- 40 g cukru
- 120 ml mléka
- 2 vejce
- 200 g majonézy
- špetka soli
- na ozdobení: švestková povidla a troška rumu, kysaná smetana nebo šlehačka
Postup:
- Z trochy oslazeného vlažného mléka a rozdrobeného droždí připravíme kvásek.
- Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme špetku soli, vejce, majonézu, vzešlý kvásek, zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto.
- Rukama namočenýma ve studené vodě hned odebíráme kousky, tvarujeme vdolky a klademe je na plech s pečicím papírem.
- Pod utěrkou necháme v teple kynout 45 minut, pak dáme do trouby předehřáté na 175 stupňů Celsia a pečeme do zlatova.
- Zchladlé vdolky potíráme povidly, která jsme ochutili kapkou rumu a zdobíme kopečkem kysané smetany nebo šlehačky.
Související
-
Vdolky jako povidlové obláčky od Boženy Tompichové ze Žatce
Nadýchané vdolky s povidly, tvarohem a šlehačkou, které upekla Božena Tompichová ze Žatce do soutěže Pochoutkový rok nasladko jsou prostě k sežrání.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.