Vdolky jako povidlové obláčky od Boženy Tompichové ze Žatce

Nadýchané vdolky s povidly, tvarohem a šlehačkou, které upekla Božena Tompichová ze Žatce do soutěže Pochoutkový rok nasladko jsou prostě k sežrání. Jeden nikdy nestačí, jak se přesvědčil i moderátor Patrik Rozehnal.

Vdolky

Ingredience na 24 vdolků:

500 g polohrubé mouky

1 lžička soli

2 lžíce cukru

50 g másla

375 ml mléka

20 g droždí

1 žloutek

sádlo nebo tuk na smažení

Božena Tompichová soutěží s receptem na pečené a smažené vdolky

Na ozdobu:

450 g švestkových povidel

1 lžíce cukru

1 lžička skořice

1 lžíce citronové kůry

1 malý panák rumu

200 g tvrdého tvarohu

250 ml smetany ke šlehání

Postup:

Droždí pokojové teploty rozdrobíme do misky, přidáme lžičku cukru a zalijeme 50 ml vlažného mléka. Lžičkou vše rozmícháme, zasypeme troškou mouky a necháme v teple vykynout.

500 g mouky nasypeme do mísy, trošku osolíme, přidáme cukr, vykynutý kvásek a předem rozmíchaný žloutek ve zbytku mléka. Takto zaděláme budoucí těsto. Teprve následně přidáme rozpuštěné máslo a znovu zaděláme. Těsto vařečkou podebíráme, aby se do něj dostal vzduch, začaly se dělat na těstě puchýřky a těsto bylo vláčné. Necháme kynout pod utěrkou aspoň 30 minut.

Mezitím si připravíme povidlovou náplň. Švestková povidla ochutíme skořicí, cukrem, strouhanou citronovou kůrou a kvůli rozředění směsi přidáme 1 lžíci rumu.

Vykynuté těsto vyklopíme na moukou posypaný vál a nožem krájíme malé kousky, které zakulatíme a uděláme placičky velikosti dlaně. Položíme na vymazaný plech na chvíli ještě kynout. Poté vdolky otočíme a dáme je na max. na 5 minut zaschnout do trouby předehřáté na 180 °C. Tím naběhnou a zpevní. Ještě horké je smažíme v hluboké pánvi na sádle. Vdolky musí být z poloviny ponořené. Opečeme je z obou stran dozlatova.

Servírujeme tak, že na upečený vdolek dáme vrstvu povidel, nastrouhaný tvrdý tvaroh a šlehačku.

Patrik Rozehnal a Božena Tompichová

Božena Tompichová má tento recept po své mamince, která vdolky dělávala na sucho na tálech na kamnech. Ale když se provdala, kamna už neměla, tak je začala nejdříve předpékat a potom smažit.

Jestli pro ně chcete hlasovat, můžete – na stránkách Pochoutkového roku.