Valtířovská Kukanda je splněným snem paní hostinské. Vyhlídku na střeše zpřístupnila i pro veřejnost

26. duben 2019
Česko – země neznámá

Na střeše velkého zájezdního Hostince Na kopečku ve Valtířově poblíž Ústí nad Labem bývala požární hláska. Před lety z ní ale vznikla nevšední rozhledna. Paní hostinská Zdeňka Stáňová ji krásně zrekonstruovala, vybavila sklopným stupátkem a pojmenovala Valtířovská Kukanda. Do rozhledničky se vejdou přibližně dva lidé a mohou se kochat výhledy do okolí Valtířova.

Uvidí krajinu kolem řeky Labe od Děčína až po Ústí nad Labem, televizní věž Bukovku, pivovar ve Velkém Březně i nádherný skalnatý Kozí vrch na protějším, tedy levém břehu Labe.

„My valtířováci říkáme, že je to náš Kozí vrch, protože ze sousedních Neštěmic na něj nemůže být takhle krásně vidět, jako od nás,“ říká se smíchem paní hostinská. Ale na druhou stranu spravedlivě uznává, že krásný Kozí vrch tu milují všichni.

Valtířov je součástí obce Velké Březno v okrese Ústí nad Labem. Kromě rozhledny Kukandy si ve Valtířově můžete prohlédnout Kostel svatého Václava, goticko-renesanční stavbu, která stojí na výrazném skalnatém ostrohu nad pravým břehem Labe.

Poblíž kostela se nachází velká novogotická hrobka rodiny Chotků (též Thunů, s nimiž byli Chotkové rodově spojeni) z roku 1869. A také vyhlídkový parčík s pomníkem T.G. Masaryka. Na valtířovském hřbitově je hrob Victora Cibicha, jehož portrét je na každé lahvi piva Březňák.

Spustit audio