Vaječná pomazánka s okurkou

I z mála se dá vykouzlit hodně!      

Suroviny:

půl měkkého tvarohu

50 g sýra niva

2 vejce

2 menší sterilované okurky

1 malá cibule

2 lžíce majonézy

1 lžička hořčice

pepř

sůl

řeřicha nebo pažitka a rajčata na ozdobu

Postup:

  1. Uvaříme vejce natvrdo a vychladíme.
  2. Smícháme tvaroh s nastrouhanou nivou, přidáme drobně nakrájenou cibuli a okurky.
  3. Uvařená vejce nasekáme a přimícháme do základu a všechno spojíme majonézou se lžičkou hořčice, podle chuti opepříme a případně dosolíme.
  4. Mažeme na plátky chleba, zdobíme zelenými bylinkami a plátky rajčat.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.