Vaječná pomazánka s okurkou
I z mála se dá vykouzlit hodně!
Suroviny:
půl měkkého tvarohu
50 g sýra niva
2 vejce
2 menší sterilované okurky
1 malá cibule
2 lžíce majonézy
1 lžička hořčice
pepř
sůl
řeřicha nebo pažitka a rajčata na ozdobu
Postup:
- Uvaříme vejce natvrdo a vychladíme.
- Smícháme tvaroh s nastrouhanou nivou, přidáme drobně nakrájenou cibuli a okurky.
- Uvařená vejce nasekáme a přimícháme do základu a všechno spojíme majonézou se lžičkou hořčice, podle chuti opepříme a případně dosolíme.
- Mažeme na plátky chleba, zdobíme zelenými bylinkami a plátky rajčat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.