V Ústeckém kraji se blíží termín rozhodnutí o trase rychlodráhy z Prahy do saských Drážďan

4. červen 2024 12:03

V Ústeckém kraji se blíží termín rozhodnutí o trase rychlodráhy z Prahy do saských Drážďan. Odpůrci navržené varianty se proto v pondělí 3. června sešli v ústeckém Hraničáři s ministrem dopravy a představili mu svoje výhrady.

Jedním z těch, kteří s ministrem dopravy Martinem Kupkou z ODS na společném setkání v ústeckém Hraničáři diskutovali, byl architekt Michal Gabriel. Podle něj není navržená trasa rychlodráhy do Drážďan správná.

Odpůrci navržené varianty budoucí rychlodráhy z Prahy do Drážan se sešli v Hraničáři s ministrem dopravy

„Se nám zdá, že ten námět levobřežních variant, který by měl šanci řešit ústecký problém, chlumecký problém, problém rozvrtané krajiny a zejména problém Labského kaňonu, evropsky významné lokality. Správa železnic deklarovala, že tam poklesne železniční nákladní doprava, a ona tam naopak stoupne,“ shrnul Gabriel.

Podle ministra Martina Kupky z ODS ale pomůže plánovaný tunel pod Českým středohořím: „Ulehčí té dopravě v okolí, protože kdybychom ho v budoucnu neměli, bude to znamenat daleko větší zátěž jak těch levobřežních, tak pravobřežních tratí.“

Vedení ústeckého kraje o budoucí trase VRT rozhodne 24. června

O vybrané variantě rychlodráhy z Prahy do Ústí nad Labem a saských Drážďan mají zastupitelé kraje rozhodnout 24. června.

„Je to ta varianta C. Na tom zasedání je dohoda vedení kraje, že ten bod, který se bude týkat aktualizace zásad územního rozvoje bude mít pevný čas¨– začne ve 14 hodin,“ potvrdil krajský radní Tomáš Rieger z ODS.

Pokud zastupitelé trasu neschválí, hrozí podle Riegera, že o ní přímo rozhodne stát. To ministr Kupka odmítá. „Určitě se vydáme znovu za lidmi tady v Ústí nad Labem i na krajské zastupitelstvo a budeme hledat nejvhodnější cestu a postup, jak to co nejlépe zvládnout,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Další debata na téma trasování rychlodráhy v regionu je plánovaná na čtvrtek v Chlumci, kam opět přijede i ministr Kupka.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související