V Ústeckém kraji chybějí dětští praktičtí lékaři. Situace se navíc prý hned tak nezlepší

26. květen 2023 10:34

V Ústeckém kraji chybí praktičtí lékaři pro děti a dorost. Podle dat Národního registru zdravotnických pracovníků z loňského roku připadá v kraji na 100 000 obyvatel 75 dětských praktiků. Horší situace je už jen v Středočeském, Pardubickém a Libereckém kraji.

Petra Kováčová je samoživitelka se dvěma malými dětmi. Do teď chodila k lékařce, která se rozhodla odejít do penze. Jak bude situaci v případě potřeby řešit, neví: „Pokud nastane situace, kdy bude mít třeba dítě horečku, tak vůbec nevím, co mám dělat. Auto nemám, tak to mám obcházet nějaké sousedy nebo volat sanitku?“

Radnice v Klášterci narychlo jednala s městskou nemocnicí v Kadani, která do několika týdnů nahradí svými pediatry lékařku, která odešla. „Všechny její pacienty převezme nově vzniklá ordinace Nemocnice Kadaň, a já věřím, že to bude v řádu týdnů,“ dodává starosta Klášterce nad Ohří Štefan Drozd z hnutí STAN.

Nemocnice v Kadani provozuje ordinaci praktického dětského lékaře také v Chomutově nebo ve Vejprtech. Ta v Klášterci by mohla začít fungovat po vyřízení všech administrativních záležitostí do několika týdnů. „Převezmeme prostory, kartotéku pacientů i sestřičku,“ potvrzuje ředitel nemocnice Petr Hossner.

Řešení situace nebude snadné

Sdružení praktických lékařů vidí příčinu chybějících dětských praktiků v jejich vzdělávání. V minulosti existovaly dva obory – praktický lékař pro děti a dorost a obor pediatr. Dnes je možné vystudovat jen obor pediatr.

„Jsou tam vlastně zmatky ve specializačním vzdělávání, kde se historicky ta příprava změnila a prodloužila. Dnes je proto společná pro pediatry, kteří by měli pracovat v terénu i v nemocnicích, a když už se někdo v tom oboru vzdělá, tak má tendenci končit v nemocnici a do toho terénu je těžké ho dostat. To řešení nebude tak snadné,“ dodává předseda sdružení Petr Šonka.

Podle Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb ubylo od roku 2019 do minulého roku v Ústeckém kraji 10 ordinací dětských praktických lékařů. Nové dětské praktiky lákají radnice například na dotace na zařízení ordinace, to je příklad Mostu, nebo na nový byt jako v Klášterci. Zatím ale marně.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související