Starosty z Mostecka trápí nedostatek praktických lékařů. Sledují i vývoj kolem případného vzniku CHKO Krušné hory

14. březen 2023 17:00

Takzvaný Den s Ústeckým krajem se uskutečnil 14. března na magistrátu v Mostě. Téměř 30 starostů z měst a obcí na Mostecku diskutovalo s hejtmanem a krajskými radními. Ti seznámili vedení obcí s dotačními možnostmi i plány rozvoje Ústeckého kraje, konkrétně Mostecka.

Program trval přibližně dvě hodiny, více než polovinu tohoto času přitom využili krajští radní na prezentaci v rámci svých gescí. Zazněly rady jak požádat o konkrétní dotace, ale i informace o tom, kde a kolik kilometrů silnic kraj nechá v tomto roce na Mostecku opravit.

Starostka Bečova na Mostecku Jitka Sadovská za SNK ED se v diskusi zeptala, jestli má Ústecký kraj nějaký plán nebo koncepci, jak získat hlavně do menších obcí lékaře, především praktiky a dětské lékaře.

Radní pro zdravotnictví Radim Laibl z hnutí ANO na to odpověděl: „„Budeme se to snažit dělat ve spolupráci – spojí se Ústecký kraj s konkrétním městem, pojišťovnou a vytvoří nějakou podporu například na bázi investiční pobídky – třeba z hlediska vybavení ordinace.“

Nabídka bezplatného pronájmu obecního bytu může být podle něj jednou z možností, jak mohou obce nové lékaře přilákat. Lékaři ale podle Radima Laibla zkrátka nejsou.

Starosty zajímaly i dopady případného vzniku CHKO Krušné hory na obce

Starostové se ptali i na případný vznik CHKO Krušné hory. Slova se proto ujala náměstkyně hejtmana pro životní prostředí Lubomíra Mejstříková z hnutí ANO. Vysvětlila, že Ústecký kraj chce být moderátorem mezi obcemi, ministerstvem životního prostředí a Agenturou ochrany přírody a krajiny. Ta musí nejprve obcím v Krušnohoří vysvětlit, co by pro ně znamenalo vyhlášení chráněné krajinné oblasti.

„Chtěli jsme, aby nám Agentura ochrany přírody vysvětlila, jaké jsou tam možné důsledky vyhlášení této chráněné krajinné oblasti, protože je tam hodně omezujících důsledků, ale samozřejmě také těch stimulujících,“ uvedla Mejstříková.

Kdy začne Agentura ochrany krajiny s obcemi v Krušnohoří jednat, zatím není jasné. Podle mluvčí agentury Karoliny Šůlové to bude v řádu měsíců.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související