Obce na severu Čech se potýkají s nedostatkem lékařů. Radnice se je snaží nalákat na výhody

16. leden 2023 09:33

Menší obce v Ústeckém kraji se dlouhodobě potýkají s nedostatkem lékařů. Třeba lidé z Vilémova na Děčínsku musí dojíždět za zubařem i desítky kilometrů daleko. V Chřibské zas úplně chybí dětský lékař. V Ústeckém kraji je navíc nejméně praktických lékařů v celé České republice a většina těch zbývajících je v důchodovém věku. Města a obce se snaží doktory lákat na různé výhody, jako je levné bydlení nebo vybavení ordinací.

„Máme tu jen praktickou lékařku, dětský doktor dojíždí z Rumburku – to je dálka. A zubaře nemáme,“ krčí rameny Pavla z Vilémova. Ke stomatologovi proto musí dojíždět až do Teplic.

Ve Vilémově bývalo kdysi zdravotní středisko. „Byl tam praktický lékař, zubař i dětský lékař. Dokonce tam snad byla i lékárna – to se bavíme za o době před 20 lety. Postupně ty profese odcházely,“ vypočítává nezávislý starosta Vilémova Zdeněk Černý.

Starosti mají i v Chřibské, ˇkde má do roka skončit zubařka. Nezávislý místostarosta Jaromír Nepovím je smířený s tím, že město už zubaře nesežene. „Budeme tu mít praktika, to je to jediné, co nám tu zůstane. Děti už delší dobu jezdí do České Kamenice,“ shrnuje.

Právě České Kamenici se povedl opravdový mistrovský kousek – město sehnalo zubaře Jana Kmínka, který právě dokončil školu. „My postupně registrujeme, abychom odbavili všechny problémy, co ti lidé po dvou letech bez zubaře mají. Ten stav se naplnil asi za týden, kdy o registraci požádalo asi 2000 lidí,“ říká mladý zubař, který začal v tamním středisku ordinovat od ledna.

Kromě nedostatku zubařů a pediatrů mají lidé z menších obcí v Ústeckém kraji problém sehnat i praktického lékaře. Velká část praktiků je navíc už v důchodovém věku. „34 procent kapacity praktických lékařů pro dospělé je ve věku 65 let a výše. Pokud se tady nic nestane, tak do pěti let nevyhnutelně vypadne z demografických důvodů dalších 30 procent kapacity,“ upřesnil Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických dat a statistiky České republiky.

Česká Kamenice nabízí stipendium medikům a ordinaci začínajícím lékařům

Města a obce tak lákají lékaře a specialisty jak jen nejlépe dovedou – nabízí byty nebo vybavení ordinací.

„Máme nedostatek praktických lékařů pro děti. V České Kamenici působí jedna pediatrička, potřebovali bychom ještě jednu, Stejně tak bychom potřebovali minimálně další dva zubaře. Naše nabídka kompletně vybavené ordinace na míru a pěkných zrekonstruovaných prostor stále platí,“ říká nezávislý starosta České Kamenice Jan Papajanovský.

Česká Kamenice také podpoří stipendiem studenty medicíny. Ti by pak měli ve městě provozovat praxi tak dlouho, po jakou dobu je město podporovalo. 

„Nabízíme stipendia – pokud by se někdo rozhodl k nám jít už během školy, má možnost od nás dostat 10 000 korun jako příspěvek na studium. Kromě toho pak na něj bude po studiu čekat i ta plně vybavená ordinace,“ dodává Papajanovský.

Spustit audio

Související