V Teplicích o víkendu startuje Lázeňská sezóna, v Kadani pak slaví narozeniny Maxipes Fík. Žije to ale i na dalších místech v kraji

23. květen 2024

Víkend v Ústeckém kraji nabízí například slavnostní zahájení teplické lázeňské sezóny, v Ústí se koná Family Fest , ve Slavětíně zas Vesnické hry, Maxipes Fík slaví narozeniny v Kadani. Kulturních akcí v kraji je ale mnohem víc.

Sobota 25. května

Vyjmenovat účinkující letošního zahajování lázeňské sezóny v Teplicích je skoro nad lidské síly – tak jen namátkou: v sobotu vystoupí skupiny Blue Rocket, Pražský výběr, No Name, Wohnout, Vesna a spousta dalších umělců.

Slavnostní zahájení 870. sezóny začne kostýmovaným průvodem za Zámeckého náměstí v 11 hodin, ale třeba už od 9:00 poběží program Domů dětí a mládeže z Teplic a z Duchcova v šanovské Mušli. Jako vždy bude i dobové tržiště, šermíři, porcelánové trhy a další doprovodný program – doporučuji – podívejte se na plakáty a vyberte si, co vaše srdce a hrdlo ráčí. Program pokračuje i v neděli.

V pravé poledne začne v Letním kině v Ústí nad Labem Family Fest. O hudbu a zpěv se postarají krom dalších i Tereza Mašková a Marta Jandová, pro děti jsou připravené různé atrakce a odpoledne dojde i na kuchařské workshopy. Ostatně návštěvníci budou moci ochutnat lahůdky z různých koutů světa – africké speciality, burgery, hotwings, cukrovinky a taky třeba pražené červíky. Akce končí ve 22 hodin.

Podstávkový dům v Merbolticích

Po celý víkend si můžete prohlédnout podstávkové domy ve Šluknově, Jiřetíně pod Jedlovou, Doubicích, Chřibské a na dalších 18 místech.

V Litoměřicích na Výstavišti Zahrada Čech se po celý víkend koná Mezinárodní výstava psů. Psy všech možných velikostí a barev můžete obdivovat od 9 do 17 hodin.

Maxipes Fík opět slaví narozeniny v Kadani. Ve Františkánské zahradě čeká v sobotu od 10 hodin na všechny děti plno her a soutěží, hudba, bublinová diskotéka a další zábava.

Spousta zábavy a sportu bude i ve Slavětíně při Vesnických hrách Mikroregionu Perucko. Začíná se v 9:00 prezentací soutěžících – čekají je disciplíny jako chůze na chůdách, pohyb se stavebním kolečkem a podobné špumprnákle. Akce slouží i k utužení partnerských vztahů s německým Leubsdorfem. Celým dnem provází Zdeněk Lukesle.

Sklářské muzeum Nový Bor

Sklářské muzeum v Novém Boru zve na Muzejní noc – začíná v 16 hodin programem pro děti, na večer je připravený koncert pro dospělé.

Žatecká Galerie u Radnice pak pořádá od 16 hodin vernisáž výstavy obrazů Františka Starého. Maluje především krajinu a místa, také květinová zátiší a obrazy fantazijní. Žatecká zákoutí maloval už před 60 lety, když tu byl na vojně. Výstava je přístupná vždy v sobotu a potrvá do 29. června.

Neděle 26. května

V neděli vrcholí v Teplicích slavnostní zahajování 870. lázeňské sezóny a opět je zapotřebí pročíst plakát a vybrat si z bohaté nabídky – vystoupí například Věra Martinová, Sebastian, Jakub Děkan Band, Krušnohorská dudácká muzika a spousta dalších. Dobové tržiště i pestrý doprovodný program vám nabídnou mnoho zážitků.

Zahájení lázeňské sezony v Teplicích

V Litoměřicích na Výstavišti Zahrada Čech pokračuje Mezinárodní výstava psů. Chlupáče mnoha ras můžete obdivovat od 9 do 17 hodin. A dost možná, že tam budou i mexičtí naháči bez chlupů…

Ti, kteří milují koně, dají asi přednost Hipodromu v Mostě. Ve 13.30 tam startuje Cena první dámy České republiky. Jako vždy přitom bude k dispozici kyvadlová doprava z města na hipodrom a zpět.

Zámku v Litvínově v neděli působí hasiči – připomínají si tak 100. výročí založení spolku dobrovolných hasičů. Od 10 do 17 hodin předvedou různou techniku, součástí programu je i ukázka výcviku služebních psů a práce Integrovaného záchranného systému a chybět nebude ani pěnová koupel. Zároveň můžete navštívit výstavy v zámku.

Varhany

Den plný her vypukne v 10 hodin ve Sportovním areálu v Děčíně-Starém městě. Skákací hrad, jízdy na koníkovi, cukrová vata, malování na obličej… to vypadá na program pro děti, ale i dospěláci a senioři si mohou v Děčíně užít dobrou zábavu. Na Smetanově nábřeží od 14 hodin zahrají žáci děčínské základní umělecké školy a na ně naváže vystoupení dua Scott a Lila, šansoniérka Voila a v 17 hodin program uzavře Pocta Petru Hapkovi.

Benefiční koncert na záchranu varhan se odehraje v kostele sv. Jiljí v Jirkově. Od 16 hodin tam budou zpívat sbory Jirkovské seniorky, Ženský komorní sbor a Hlahol Chomutov. Výtěžek dobrovolného vstupného bude věnovaný právě na opravu zdejších varhan.

Spustit audio