V Ústeckém kraji se o víkendu koná Zubrnický jarmark, Divadelní léto na Hněvíně i oslavy 160 let s českým porcelánem

13. červen 2024

Ústecký kraj nabízí o víkendu řadu kulturních akcí, jako třeba oslavy 160. výročí Českého porcelánu, Zubrnický jarmark nebo Divadelní léto na Hněvíně v Mostě. Přijedou ale také indiáni do Brné a koná se i výstava kaktusů a sukulentů na zámku v Libochovicích.

Sobota 15. června

Indiánský den v Brné na Ústecku je už tradicí a ty se, jak známo, mají dodržovat. V Brné totiž kdysi pobýval Karel May a jeho nejznámější hrdinové Vinnetou a Old Shatterhand se sem dodnes vracejí v podání baviče Vládi Hrona a bývalého boxera Svatopluka Žáčka. Průvod vyráží od školy ve 14 hodin a na odpoledne je připravený pestrý program – indiánské ležení, tance i řemesla, muzika, lukostřelci Corvus milites a spousta další zábavy.

Vladimír Hron v indiánském obležení

Krom Indiánského dne je v Brné i tradiční Útulek Fest – benefiční koncert na podporu psích útulků. Začátek koncertu v Cyklokempu Loděnice je už v 10 hodin a krom jiných budou hrát a zpívat skupiny Prago Union, Hakmak, Jaktopřijde a taky písničkář Petri Lüftner.

Už v 10 hodin začíná v Zubrnicích jarmark – vystoupí folklorní soubory z Čech i Moravy, budou divadelní představení zubrnických pověstí, ukázky řemesel a her z různých regionů, výstava pivoněk, jízda na koních, tvoření ze dřeva, ochutnávka koláčů a samozřejmě prohlídka všech objektů ve skanzenu.

A když k dopravě do nebo ze Zubrnic využijete historický motoráček na nádraží Ústí nad Labem – Střekov, můžete využít i Dne otevřených dveří tamní parní vodárny, která slaví 150 let a desítky let zásobovala vodou parní mašiny.

Český porcelán Dubí

Společnost Český porcelán v Dubí – výrobce proslulého modrobílého „cibuláku“ pořádá na počest 160. výročí založení Den otevřených dveří. Na programu jsou jak velké prodejní trhy, tak exkurze do výrobních hal a každý návštěvník dostane dárek. Navíc si můžete prohlédnout výstavu historických hraček v Domě porcelánu s modrou krví.

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří a kde se pivo pije, tam se také dobře hraje. V sobotu od 13 do 19 hodin ve Františkánském klášteře v Kadani můžete v rámci Kadaňských pivních slavností ochutnat chmelový mok z okolních pivovarů a celé odpoledne budou hrát kapely různých žánrů, aby si každý přišel na své.

Divadelní léto na Hněvíně pokračuje 15. června ve 20 hodin představením komedie Carla Goldoniho Sluha dvou pánů. Příběh plný záměn a nedorozumění baví diváky už 250 let. Přesvědčují o tom i herci Městského divadla v Mostě.

Neděle 16. června

Divadelní léto na hradě Hněvíně v Mostě si mohou i v neděli užít děti i dospělí. Ve 14 hodin začne představení Maxipes Fík. Do adaptace generacemi milovaného večerníčku o malé Áje a velkém Fíkovi se pustilo Divadlo rozmanitostí. A až děti dopravíte domů nebo k někomu na hlídání, můžete se na Hněvín vypravit znovu – ve 20 hodin tam Městské divadlo Most odehraje nesmrtelnou Goldoniho komedii Sluha dvou pánů.

Na dvoře domku u černošínského náměstí je velký skleník. Ve skleníku nejsou papriky ani rajčata, dokonce ani okurky ne. Jsou v něm samé kaktusy, od miniaturních až po jeden asi metr sedmdesát vysoký

Klub kaktusářů z Roudnice nad Labem připravil pro všechny zájemce tradiční výstavu kaktusů a sukulentů na tradičním místě – ve skleníku zámku Libochovice. Dnes tato výstava končí, ale v době od 9 do 16,30 to ještě můžete stihnout.

A také v Regionálním muzeu v Žatci končí 16. června jedna výstava – je to unikátní soubor filmových rekvizit Zlaté poklady filmového Hollywoodu.  Uvidíte originály rekvizit, s kterými točily své filmy nejslavnější hollywoodské hvězdy, např. Sylvester Stallone, Russell Crowe, Arnold Schwarzenegger a další. K vidění bude třeba meč krále Agamemnóna nebo hrot šípu z filmu Trója, figurka škorpióna z filmu Mumie se vrací, kulomet Arnolda Schwarzeneggera z filmu Likvidátor, originální tabulka čokolády z filmu Karlík a továrna na čokoládu, zbraň z filmu Robin Hood, kresby použité v legendárním seriálu Simpsonovi a mnoho dalších exkluzivních exponátů. Otevřeno je od 13 do 17 hodin.

Výstava orchidejí na zámku ve Světlé nad Sázavou

Víc času máte na výstavu věnovanou orchidejím Českého středohoří v Oblastním muzeu v Lounech. Tyhle vzácné krásky naší přírody i se svými příběhy tu na vás čekají až do 25. srpna.

A na závěr je tu pozvánka do Slavětína nad Ohří – v kapli Navštívení Panny Marie začíná ve 14 hodin benefiční koncert, který pomůže záchraně této vzácné barokní památky a dominanty městyse Slavětín. Hrát bude seskupení Barocco sempre giovane, sopránové party zazpívá Adéla Řehořová a sólo na trubku zahraje Michal Chmelař. Na renovaci kaple se podílejí Spolek příznivců sv. Václava a Český královský institut.

Spustit audio