Víkend v Ústeckém kraji je ve znamení Dne dětí. Na své si ale přijdou i dospělí

30. květen 2024

O víkendu je v Ústeckém kraji Den dětí snad v každém městě a obci. Koná se ale také třeba Truck Week, country festival Hašmar nebo Chaba Music Night. Můžete si ale také jít třeba zaběhat pro dobrou věc…

Sobota 1. června

Den dětí můžete slavit v sobotu s rytíři na hradě Střekově – postará se o to skupina historického šermu Corvus milites. Uvidíte ale také ukázky starověkého japonského umění se skupinou Atama, show historických palných zbraní, bude pohádka i muzika a taky se bude dobývat hrad – a to i za účasti dětí.

Corvus  milites

Dům dětí a mládeže v Teplicích připravil pro všechny pestrý sobotní program – od 10 do 17 hodin. Původně se mělo všechno odehrávat na letišti, ale předpověď počasí to změnila – všechno bude přímo v Domě dětí a mládeže. Uvidíte ukázky různých kroužků a taky si děti mohou zasoutěžit nebo něco vytvořit.

Den dětí se bude slavit i v malé obci Nezabylice na Chomutovsku – od 15 hodin si tu děti užijí lukostřelby, skákacího hradu, malování na obličej a bude i zmrzlina, limča a buřtíky!

V Patokryjích se slaví už od 14 hodin – v plánu je jízda na koních nebo na segway, dětská show, soutěže a také tradiční opékání buřtů.

Stavění májky tradičním způsobem v Doudlebech na Českobudějovicku

V Povrlech budou až v sobotu kácet májku – a to na koupališti v 17 hodin, ale už od 14 hodin tam bude program pro děti.

Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří mají rádi hudbu – country festival Hašmar je opět v Lovosicích. V 15 hodin začíná v Lesoparku Osmička koncert, kde vystoupí skupiny Poutníci, AG Flek, Prospect a další.

Tvrdší muzika rozezní 1. června od 15 hodin Motoareál v Chabařovicích. Na 5. ročníku festivalu Chaba Music Night zahrají skupiny Žyhadlo, Black Sabáka, Šlak a další. Pořadatelé hlásí: občerstvení zajištěno.

V Krásné Lípě se v sobotu i neděli koná folklórní festival. Hlavní program začíná v krásnolipském kulturním domě v sobotu od 17:00.

Evropský pohár tahačů v Mostě

Na letiště Panenský Týnec se od pátku do neděle koná Truck Week 2024. Po slavnostním zahájení se bude řadit spanilá jízda zhruba 300 kamionů, odpoledne jsou na programu sprinty, exhibice na čtyřkolce i trialových vozů a další doprovodný program. Místo ohňostroje bude ve 22 hodin svícení kamionů.

Jezero Chmelař v Úštěku pak hostí sraz amerických aut všech ročníků, značek i velikostí – Ameriky na hrázi. Začátek v 9 hodin.

Neděle 2. června

Mimořádný koncert nabízí v neděli od 17 hodin Severočeské divadlo v Ústí nad Labem. Pod titulkem Koncert před oponou bude hrát proslulé Smetanovo trio ve složení Jitka Čechová – klavír, Markéta Janoušková – housle a Jan Páleníček – violoncello. Je to další koncert na počest letošního Roku české hudby a program tvoří skladby tří českých velikánů – Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Josefa Suka.

Severočeské divadlo Ústí nad Labem

Cestu kolem světa pro děti pořádají 2. června v Havrani na Mostecku – stihnou to v době od 13 do 17 hodin. Děti a možná i dospělí se pobaví u programu se Zdeňkem Lukeslem, budou tematické soutěže, ukázka práce hasičů a samozřejmě nebude chybět ani hasičská pěna ani občerstvení.

Dětský den mají v neděli naplánovaný ve sportovním areálu v Jiřetíně pod Jedlovou – začíná se ve 14 hodin a čekají vás soutěže a hry o krásné ceny, Balónkový baron, skákací hrad, malování na obličej, dětská diskotéka, občerstvení a stejně jako v Havrani i tady budou hasiči a pěnová peřinka.

Rodinný běh

Od zámku v Duchcově startuje Běh naděje – jde o mimořádnou humanitární akci spojenou s veřejnou sbírkou na boj proti rakovině. Účastnit se mohou všechny věkové skupiny od batolat až po seniory. Trať je možné absolvovat jakýmkoliv způsobem - chůzí, s kočárkem, se psem a samozřejmě i během. Moderuje vicemiss Lenka Taussigová-Kocmanová a na programu jsou i ukázky thajského boxu, ukázky první pomoci, lanové atrakce a soutěže pro děti. Začátek je 2. června v 10 hodin.

A když už jsme se tak hezky rozeběhli, tak ještě jeden běh – třetí závod ze seriálu Běžím Krušnohořím. Startuje se už v 8 hodin v areálu Lesná, připravené jsou různě dlouhé trasy pro děti, pro běžce, canicross i pěší.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.