V sadech u Maškovic probíhá každou říjnovou sobotu samosběr jablek. Zváni jsou velcí i malí sběrači

24. říjen 2022

Jestli patříte mezi milovníky jablek, ale nelíbí se vám obchodech, můžete si je natrhat – třeba na samosběru. Na jeden takový, do sadů u Maškovic na Litoměřicku, se teď vypravíme.

„Protože je cesta rozbahněná, veze nás traktor. A je to příjemné – takový nevšední zážitek,“ popisuje redaktorka Renáta Filipi, která se na samosběr vypravila. 

Na valníku společně s ní do sadu jablek vyrazila i Kateřina Holatová z Kamýku s rodinou. „Je to hezký zážitek, hlavně pro děti. Navíc jsou jablka takhle ze sadu lepší – máme z toho lepší pocit a víc nám chutnají,“ shrnuje.

V jablečném sadu u Maškovic rostou celkem tři odrůdy jablek – Selena, Rubinola a Golden. Jablka jsou velmi chutná a jejich cena je až o 50 procent nižší než v supermarketu.

Cena ovšem není jedinou výhodou, kterou samosběr jablek přináší. „Lidé pak přesně vědí, kde to jablko vyrostlo, v jakých podmínkách, v jakém prostředí. Mají pak 100procentrní jistotu, že ta jablka vyrostla tady, navíc si mohou i vybrat taková, která se jim líbí. Navíc takto sklizená jablka i déle vydrží,“ popisuje ovocnář Jan Čuda z Ploskovic.

Samosběry jablek budou v sadech u Maškovic probíhat minimálně do konce října každou sobotu. A každou sobotu se na děti budou těšit živá zvířátka a na rodiče čerstvá káva a domácí štrúdl.

Spustit audio

Související