Ovocnáři na Litoměřicku hlásí větší úrodu jablek než loni. Sady proto otevírají pro samosběr

3. říjen 2022 09:50

Sadařům na Litoměřicku se letos urodilo více jablek než jindy. Kvůli drahým energiím se ale některým z nich nevyplatí takové množství ovoce skladovat. Aby jablka v sadech nezůstaly ladem, nabízí je proto lidem k samosběru.

Samosběr jablek zkoušejí letos poprvé například v Klapém. Načesat si čerstvé ovoce přímo ze stromů využívá čím dál víc lidí i během všedních dní, nejvíce jich chodí ale během víkendů.

„Dnes tu třeba už bylo 10 lidí, a to za chvíli. Přes víkend jich přijde 20, 30,“ upřesňuje skladnice Ivana Tobišková.

V Klapém ale nejsou jediní, kdo letos začal se samosběrem. Stejné ovoce ale jiné druhy si mohou lidé načesat i v Ploskovicích.

Důvody, proč zdejší ovocnářství otevřelo své sady lidem, vysvětluje Jan Petrásek: „Sklady nám letos nebudou stačit, a ten samosběr je tedy cesta, jak ty jablka dostat k zákazníkovi přímo – bez toho mezičlánku.“

To v Klapém i přes velkou úrodu podle skladnice Ivany Tobiškové ani všechny své sklady nezaplní.

„Určitě nebudeme zaskladňovat všechny čtyři komory, jak bývalo zvykem. Bude jen jeden a půl komory, protože ta kupní síla ubývá, lidé nemají peníze a nevíme, co udělá energie – co nás bude skladování stát,“ vysvětluje Tobišková.

Dokud bude ovoce v sadech, mohou si tu lidé načesat nebo nasbírat až o polovinu levnější jablka než v běžných obchodech.

Spustit audio

Související