V Litoměřicích pokračuje 43. ročník Zahrady Čech. Organizátoři očekávají desetitisíce návštěvníků

18. září 2019

Až do soboty 21. září pokračuje na výstavišti v Litoměřicích podzimní veletrh Zahrada Čech. Zájemci na něm najdou inspiraci i zboží pro bydlení, chalupu a hlavně pro zahradu.

Organizátoři očekávají, že se na veletrh opět přijedou podívat deseti-tisíce návštěvníků.

„Máme to nastavené tak, že se snažíme tu návštěvnost udržet kolem 82 až 85 tisíc návštěvníků. Loni jsme měli už přes 90 tisíc, takže ten nárůst primárně vnímáme na té podzimní Zahradě Čech,“ vysvětluje ředitelka litoměřického výstaviště Michaela Mokrá.

„Jezdíme sem pravidelně, vybíráme si očima. I letos odjíždíme spokojeni, vždycky si odsud něco odvezeme, posedíme, dáme si tu i nějaké občerstvení,“ popisuje pan Jaroslav s paní Irenou z Benešovska. Podle nich ale na výstavišti přibývá zboží, které nemá se zahradou příliš společného. Jde například prodej oblečení.

Podle ředitelky výstaviště Michaely Mokré to má jednoduchý důvod. Lidé totiž o toto zboží mají zájem.

„Budu velmi upřímná. Kdyby nebyl kupní zájem, tak tady ten doplňkový sortiment není. Jelikož ale mají na konci výstavy prodejci vše prodáno, tak to mluví samo za sebe,“ vysvětluje Mokrá.

Hlavní náplní zahrady Čech ale zůstávají květiny, stromky nebo keře. Velký zájem je například o česnek. Vedle toho se ale v Litoměřicích představují například také vystavovatelé s nářadím a technickým vybavením.

Letos je hlavním mottem „Přijela k nám pouť“. „Loni jsme dělali expozice k 100. výročí Československa, to muselo splňovat určitou noblesu a důležitost, proto jsme to letos chtěli pojmout trochu jinak,“ dodává ředitelka výstaviště.

Pro cestu na výstaviště můžou lidé využít i speciální autobusovou linku, která jezdí mezi Zahradou Čech a litoměřickým autobusovým nádražím. Do města tak můžou přijet veřejnou dopravou.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související