V Dolní Poustevně a v Lobendavě stále čekají na peníze z dotace na opravu mostů po loňské bleskové povodni

29. duben 2022 09:56

Dolní Poustevna a Lobendava na Děčínsku stále nemají opravené mosty, které jim zničila loňská červencová povodeň. Kvůli rozpočtovému provizoriu státu nebylo možné uvolnit peníze do programu na likvidaci živelních pohrom. V březnu vláda rozpočet schválila, peníze na opravu škod po povodních ale neuvolnila. Obce tak na nové mosty stále čekají.

„Teď jsme třeba u mostu, který spojuje mateřskou a základní školu. Kvůli loňským povodním je nemožné ho užívat pro osobní automobily,“ ukazuje nezávislý starosta Dolní Poustevny Robert Holec.

Dolní Poustevna má dohromady patnáct mostů. Jedenáct z nich voda poškodila, devět bude nutné strhnout úplně a na jejich místě postavit nové.

„Ty mosty jsou v tak špatném stavu, že tady pomalu skáčeme přes potok. Kvůli tomu neštěstí, které nás zasáhlo, nejsme schopni dát ty mosty vlastními prostředky do pořádku,“ vysvětluje Holec.

Na peníze z programu Živel 2 čeká i sousední Lobendava. Tam voda silně poškodila tři mosty, jsou v havarijním stavu a bylo nutné je uzavřít.

„Teď to místní obyvatelé musí objíždět. Byl to vlastně most, po kterém přejížděli do výrobního závodu,“ popisuje jeden ze silně poškozených, ale velmi důležitých mostů nezávislý starosta Stanislav Jirásek.

Peníze pro postižené obce v rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj zatím nejsou

Obec se proto rozhodla, že ho začne opravovat sama. „Dostali jsme dotaci z Ústeckého kraje, měli jsme samozřejmě i sponzorské dary z povodňové pomoci. Všechny tyto peníze použijeme na opravu, většina ale půjde z našich zdrojů. Odhadovaná cena za opravu toho mostu je asi 2,4 milionu korun,“ krčí rameny Jirásek.

Starostové se letos možná peněz na opravu mostů nedočkají. „Vyčleněny byly prostředky na obnovu územní po řádění tornáda na jihu Moravy, v současné době bohužel není v možnostech rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj finančně podpořit obce, které v loňském roce zasáhla nepřízeň počasí,“ uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček

Ve snahách získat prostředky i pro jiné části republiky, které nepostihlo ničivé tornádo, bude podle tiskového odboru ministerstvo pro místní rozvoj pokračovat.

Spustit audio

Související