S následky bleskové červencové povodně se dodnes vypořádávají rybáři v líhni v Děčíně-Bělé

15. listopad 2021 09:38

Rybáři v Děčíně se ani po čtyřech měsících nevypořádali s následky bleskové červencové povodně. Voda vtrhla do objektu líhně ve čtvrti Bělá, poničila zařízení a vyplavila malé i velké chovné ryby.

Kromě pstruhů pěstují rybáři v Bělé mníky, siveny a lipany. „Na jaře se musí ty malý plůdky zase vysadit na ty chovný potoky. Pak to slovujeme a přesazujeme do těch větších vod, jako je Kamenice, Ploučnice,“ vysvětluje předseda místní rybářské organizace František Machan.

„Když ta červencová voda přišla, byla to blesková voda – velice devastující. Měli jsme tu asi 1,8 metru vody. Stále nejsme ve stavu, kdy bychom měli opravy hotové. Máme jen to, abychom mohli zvládnout letošní výtěrovou sezónu. Přišli jsme o rok práce. Nahoře máme rybníčky, které jsou zanešené sedimentem. Bagruje se, budou tu probíhat nějaké stavební práce, protože nám to podemlelo budovu, hlavní bazén má prasklou korunu hráze,“ popisuje Machan.

Na opravu poškozené líhně by rybáři potřebovali téměř milion korun.

„Výbor územního svazu schválil příspěvek ve výši 250 tisíc korun,“ pomůže alespoň částečně podle jednatele Tomáše Kavy děčínským rybářům severočeský územní svaz. Zbytek peněz musí na obnovu a úpravu líhně, aby se do ní další velká voda jen tak nedostala, sehnat sami.

Líheň v Bělé má dlouhou tradici, byla přebudovaná z prvorepublikového objektu pily, v roce 1997 se tu vylíhnuli první lososi atlantští, které pak ochránci přírody vypouštěli do řeky Kamenice.

Spustit audio

Související