Severočeští rybáři rozšířili svůj revír o nové rybníky na Radovesické výsypce

11. červen 2021

Rybářský svaz převzal část rybníků na Radovesické výsypce na Teplicku. Rozlehlé území mezi Bílinou a Kostomlaty pod Milešovkou roky zabírala skládka zeminy z těžby uhlí. Před dvaceti lety začaly Severočeské doly s jeho rekultivací a postupně tam vracejí život. Teď přišli na řadu rybáři.

„Vybral bych si místo tam vzadu, u toho rákosí. Pokusil bych se tam vytáhnout nějaké ty líny,“ ukazuje rybář Jan Skalský během rozhlížení se u rybníka Hetov.

Pod vodou zůstala část vesnice tohoto jména, která zmizela pod zeminou z bílinských uhelných dolů. Teď to je jedna z největších vodních nádrží na rekultivovaném území Radovesické výsypky. Patří mezi rybníky, které přešly pod správu Rybářského svazu.

Rybáři rozšířili revír o Radovesickou výsypku

„Aktuálně je na Radovesické výsypce součástí revíru pět nádrží. Další slouží jako chovné a jiné jsou ještě bezzásahové – to znamená, že tam není provozován ani rybolov, ani chov ryb,“ vysvětluje Skalský.

Podle něj je každá vodní plocha pro Severočeský rybářský svaz důležitá. „Rybáři se navíc o tu krajinu starají. Nechceme, aby tady byl jen kapr – jako svaz dáváme velký důraz třeba na líny nebo na dravce. Snažíme se také o produkci okouna, vysadíme zde i úhoře.“

Rybáři letos zorganizovali také velký jarní úklid. Po čtyři víkendy z okolí rybníků vyváželi tuny různých odpadků.

Spustit audio

Související