Tři měsíce po bleskové povodni se obce ve Šluknovském výběžku stále potýkají s následky živelní pohromy

21. říjen 2021 08:54

Dolní Poustevna a Lobendava na Děčínsku stále nemají po bleskové červencové povodni opravený obecní majetek. Hlavně mostky – jejich rekonstrukci si nemohou z napjatých obecních rozpočtů dovolit.

Na druhou stranu obyvatelé postižení velkou vodou už peníze na účty dostali. Města tak teď čekají, až Ministerstvo pro místní rozvoj otevře druhý dotační program pro řešení následků pohrom v obcích, kde nebyl vyhlášen krizový stav. Doufají, že stihnou část prací ještě před příchodem zimy.

„Připravujeme se. Mosty už mám připravené se stavebním povolením, máme tři, které jsou po povodni v havarijním stavu. Potřebujeme jen sehnat na to peníze, takže čekáme na výzvu ministerstva,“ popisuje nezávislý starosta Lobendavy Stanislav Jirásek.

Jen škody na silnicích v obci podle něj vystoupaly na 21 milionů korun. Dalším problémem je voda ve studních.

„Rozbory vody ze studní nedopadly dobře – doporučili nám je čerpat, čistit, a tak pořád dokola. Většina lidé z Lobendavy pije balenou vodu. Tu ze studní používají pro domácnost – na koupání,“ vysvětluje Jirásek.

Lobendava otevřela na pomoc vytopeným lidem transparentní účet, na něm se sešlo asi 330 tisíc korun. V nejbližší době budou zastupitelé řešit, jak peníze mezi 27 lidí rozdělí.

Mosty čekají na opravu i v Dolní Poustevně

Peníze lidem, které zasáhla velká voda rozdělovali i v sousední Dolní Poustevně. Tam se na transparentním účtu sešlo 1,5 milionu korun.

„Všechno se vrátilo do normálního života, kromě našich zavřených mostů. Snažíme se trochu urychlit tu procesní fázi přípravy. Jelikož nebyl vyhlášen nouzový stav, nebo stav ohrožení, tak musíme do Živlu 2 požádat se stavebním povolením,“ říká starosta Robert Holec ze Starostů a nezávislých.

Jenom za opravu mostů musí dát město 16 milionů korun.

„Dotační titul číslo dva může být vyhlášen pro škody letošního roku,“ upřesnil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Z programu může žádat o peníze Dolní Poustevna, Lobendava i Stebno na Lounsku, kde letos řádila vichřice.

Spustit audio

Související