Zastupitelé Ústeckého kraje schválili peníze pro bleskovými povodněmi postižené obce na Děčínsku

6. září 2021 15:10

Projednání dotací pro kulturu nebo nákup nových boxů pro vakcínu proti koronaviru. To jsou některé z bodů pondělního jednání ústeckých krajských zastupitelů.

Zastupitelé 6. září jednomyslně schválili pomoc pro Lobendavu a Dolní Poustevnu na Děčínsku, které v červenci zasáhly bleskové povodně. Celkem kraj uvolní z fondu pro mimořádné události 600 tisíc korun na úhradu prvotní likvidace následků bleskových povodní.

Vedle toho jedná kraj s ministerstvem pro místní rozvoj o vypsání dotačního titulu s názvem Živel 2. Tyto peníze by měly pomoci s obnovou obecního a krajského majetku.

Vedle bleskových povodní na Děčínsku mají pomoci i obcím Stebno, Blatno a Kluček na Lounsku, které zasáhly v červnu ničivé bouře.

Zastupitelé projednávali i návrh nákupu dalších mrazicích boxů na vakcínu proti koronaviru. Pro Krajskou zdravotní schválili na jejich pořízení dar více než 330 tisíc korun.

V současné době má Krajská zdravotní vybavení na skladování zhruba 10 tisíc lahviček s vakcínou. Po nákupu nového vybavení se má kapacita zásob zdvojnásobit.

Zastupitelé mají na programu také jednání o částečném dofinancování sociálních služeb, na které dostal kraj od státu zhruba 70 milionů korun. Mají také rozhodovat o rozdělení víc než 10 milionů korun na obnovu drobných památek v kraji nebo o nových investičních plánech kraje.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související