Ústecký kraj se začal připravovat na aplikaci třetích dávek vakcín proti koronaviru

1. září 2021 12:33

Pro třetí dávku vakcíny proti koronaviru by si lidé v Ústeckém kraji měli dojít buď do očkovacích center v nemocnicích, nebo ke svým praktickým lékařům. Plánuje to tak Ústecký kraj, který se na vakcinaci začal připravovat. Lékaři ale budou postup ve svých ordinacích teprve řešit.

Přeočkování má v celém Česku začít 20. září. Budou na něj moci přijít ti, kterým od ukončení vakcinace uplynulo už 8 měsíců.

„V tuto chvíli je ten systém nastaven tak, že každý, kdo byl očkován, může po 8 měsících dostat třetí, přeočkovací dávku. Není to samozřejmě povinnost, ale platí, že ji nemůže dostat dřív, než po uplynutí 8 měsíců,“ vysvětlil krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Bez ohledu na předchozí očkování dostanou lidé při přeočkování pouze vakcínu od společnosti Pfizer/BionTech, označovanou jako Comirnaty nebo od firmy Moderna.

Podle doporučení by měli třetí dávku očkování zvážit hlavně lidé starší 60 let, chronicky nemocní nebo zaměstnanci ve zdravotnictví a sociálních službách.

„Každý, kdo byl očkován, a ten registr nám to naštěstí umožňuje, dostane po 8 měsících informační SMS zprávu, že se buď může zaregistrovat do očkovacího centra, nebo kontaktovat svého lékaře,“ doplnil Petr Severa.

S přeočkováním proti koronaviru by měli pomáhat i praktičtí lékaři

Změny v distribuci očkovacích látek Pfizer a Moderna překvapily krajského předsedu Sdružení praktických lékařů Romana Housku.

„Na začátku se říkalo, že dát vakcíny Pfizer lékařům není prakticky možné. Tak asi na tom nějakým způsobem zapracovali, že už to možné je. Říkali, že nebude možné tuto vakcínu transportovat k praktickým lékařům, a najednou se zdá, že to najednou možné bude,“ komentoval situaci Houska.

Problémem v ordinacích bude hledání času pro očkování a shánění lidí na aplikaci dovezených vakcín.

„Standardní ordinace praktika je jedna sestra, jeden doktor. Mají svou práci a teď k tomu přibyde obrovské množství telefonátů – tak jako na jaře. My jinou práci nezrušíme, nemáme nic, co bychom omezili, abychom se mohli věnovat jen tomu očkování,“ doplnil Roman Houska s tím, že postup při plánovaném přeočkování třetí dávkou v ordinacích budou praktici řešit na celostátním jednání v pondělí 6. září.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související