V Ústeckém kraji začal jezdit speciální očkovací autobus. První zastávku měl na lounském výstavišti. Příští týden bude na Zahradě Čech

4. září 2021 12:26

Lounské výstaviště, kde se o tomto víkendu koná výstava Dům 2021, bylo první zastávkou speciálního očkovacího autobusu, který začal jezdit po Ústeckém kraji. Lidé se v něm mohou nechat očkovat jednodávkovou vakcínou Johnson&Johnson. Očkovací autobus bude vyjíždět na velké veřejné akce, jako je chystaná Zahrada Čech, a do míst, kde je nízká proočkovanost.

Kromě vakcíny Johnosn&Johnson si můžou lidé při očkování ve speciálním autobusu vybrat i vakcínu firmy Pfizer, ta je ale dvoudávková a na druhou dávku se pak musejí dostavit do očkovacího centra.

„My jsme i dřív plánovali, že budeme vozit vakcíny od společnosti Pfizer, ale platí, že ten člověk, který tu první dávku dostane, se v podstatě musí zavázat a musí být schopen tu druhou dávku si vyzvednout v očkovacím centru. Je naprosto jedno, v jakém, protože většina očkovacích center už očkuje bez registrace, a to je právě pro tyto případy,“ vysvětlil krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Očkovací autobus bude vyjíždět například na velké akce, jako je chystaná Zahrada Čech, která začne na litoměřickém výstavišti příští týden. Pak bude ale zajíždět i do míst, kde je nízká proočkovanost.

„To je přesně ten důvod, proč jsme zřídili očkovací autobus, a je to proto, abychom přijeli za těmi, kteří mají o to očkování zájem a z jakéhokoliv důvodu se nemůžou dostavit do žádného z našich očkovacích center,“ doplnila hlavní hygienička Krajské zdravotní Dana Vaculíková. V Ústeckém kraji má aktuálně ukončené očkování proti koronaviru víc než 426 tisíců lidí, to je zhruba 52 procent obyvatel regionu. Zájem o očkování ale postupně klesá.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio