V Dolní Poustevně a Lobendavě čekají na peníze z programu na likvidaci živelných škod. Opraví za ně mosty a silnice poškozené loňskou bleskovou povodní

17. leden 2022 13:40

S následky loňských červencových bleskových povodní se stále nevypořádali v Dolní Poustevně a Lobendavě na Děčínsku. Voda tam podemlela několik mostů a silnic. Tyto malé obce si nemůžou opravy škod za několik desítek milionů korun dovolit. Musí tak čekat, až vláda uvolní peníze do dotačního programu na likvidaci živelných škod. To se ale zatím kvůli státnímu rozpočtovému provizoriu nestalo.

Dolní Poustevna má dohromady 15 mostků, 13 z nich povodeň poškodila. Teď obec připravuje projektovou dokumentaci na opravy mostků i silnic.

„Sami víme, že dneska je rozpočtové provizorium, takže se teď rozpočet předělává. Předpokládaná škoda na mostcích je 16 milionů korun plus poškozené komunikace, tam to vychází asi 7,5 milionu,“ vypočítává škody starosta Dolní Poustevny Robert Holec (STAN).

V Lobendavě voda napáchala škody za 28 milionů. Obec s ročním sedmi milionovým rozpočtem si je nemůže dovolit opravit.

„Máme projektovou dokumentaci, máme stavební povolení, bohužel čekáme na výzvu na Živel2,“ konstatuje starosta Lobendavy Stanislav Jirásek.

Kromě poničených mostů a silnic trápí obyvatele v Lobendavě znečištěné studny, loňský rozbor vody ukázal, že není v žádném případě vhodná k pití, lidé už si tady tak zvykli kupovat balenou. Na peníze z dotačního programu Živel2 čekají i další obce na Liberecku a Českolipsku, kde loňská blesková povodeň napáchala také velké škody.

Spustit audio