V 18. století se tam lidé báli chodit, dnes je skalní město v Tisé tím nejkrásnějším na severu Čech

16. listopad 2018

V Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce se nachází jedno z nejkrásnějších skalních měst u nás. Mluvíme o Tiských stěnách, které si oblíbili nejen turisté, ale i filmaři z celého světa.

Poslyšte příběh o třetím princi, velké lásce a temné klatbě diamantových skal. Právě tak začíná jedna z nejkrásnějších českých pohádek s Libuší Šafránkovou a Pavlem trávníčkem v hlavní roli „Třetí princ“. Právě pro tuto pohádku si filmaři vybrali i naše nejkrásnější skalní město na Severu Čech – Tiské stěny.

Filmaři si vůbec zamilovali uhrančivé přírodní kulisy pískovcových skalních stěn – kromě „Třetího prince“ se v Tisé natáčela třeba pohádka „Pravý rytíř“ nebo celosvětový fantasy hit „Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň“.

Tiské stěny leží v nejzápadnější části Labských pískovců, v blízkosti národního parku České Švýcarsko. Stejně jako celé Labské pískovce, i Tiské stěny vznikly přibližně před 85-100 miliony let v období druhohor na dně moře. Skalní města a skalní věže jsou pak výsledkem erozní činnosti větru, Slunce, stromů a deště. A nesmíme zapomenout i na sopečnou činnost, která na vzhled skalního města měla velký vliv.

Nádherná místa jsou vždy opředena zajímavými příběhy, jinak tomu není ani v Tisé. Jedna z pověstí mluví o francouzském šlechtici, který si sem přinesl poklad v dobách revoluční Francie.

Ve skalách poklad zakopal, ale místo už nenašel. Bloudil skalami tak dlouho, až se pomátl na rozumu a za jídlo léčil dobytek sedláků. Hlídání pokladu se ujali skalní skřítkové a nechtějí se ho vzdát, proto hledače lákají do nebezpečných míst, sypou jim do kapes bludné koření a s ním se už nikdo z Tiských skal nevymotá.

Místní usedlíci věřili, že skalní útvary jsou výtvory ďábla. Do celé oblasti se proto báli vkročit. Svůj postoj, ale velmi rychle přehodnotili, když do Tiských stěn na počátku 18. století začali pronikat turisté, a na pískovcovém městu začali vydělávat.

Spustit audio

Související