Uzená polévka se smetanou

Suroviny: 500 g uzených žebírek, 2 l vody, 1 cibule, 1 bobkový list, špetka pepře, 4 brambory, 4 polévkové lžíce zmrazené kořenové zeleniny, 4 polévkové lžíce hrubé krupice, 1 čajová lžička podravky, 2 vejce vařená natvrdo, 2 dl sladké smetany.

Postup: Uzená žebra zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, krátce (5 minut) povaříme a vodu slijeme. Pak zalijeme 2 l čerstvé vody, přidáme pokrájenou cibuli, bobkový list, pepř a uvaříme doměkka. Vývar scedíme do jiného hrnce, vychladlé maso pokrájíme na kostičky. Čistý vývar přivedeme opět do varu, vsypeme zeleninu, kostičky brambor a povaříme. Dáme zpět pokrájené maso, předem namočenou krupici a promícháme. Vaříme až jsou zelenina a brambory měkké. Nakonec dochutíme podravkou, vmícháme kousky vařených vajec a zalijeme ohřátou smetanou.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Petr Novotný!

autor: Petr Novotný