Ústí nad Labem si připomíná výročí tragické nehody tramvaje, ke které došlo v roce 1947

12. červenec 2024 09:06

Na ústeckém Bukově si 12. července lidé připomenou výročí tragické nehody tramvaje. 13. července 1947 vůz jedoucí z Telnice narazil do sloupu. Zemřelo přes 30 lidí a desítky se zranily.

Tramvaj byla přetížená a možná měla i poškozené brzdy. Dolů z Telnice vezla ve dvou vozech výletníky – přestože měly tramvajové vozy měly kapacitu 88 lidí, bylo jich tam zhruba 140.

Podle Marie Javornické, které bylo tehdy 16 let, řidič už v Telnici cestujícím říkal, že volal do dopravního podniku, že nejsou v pořádku brzdy. Ti se tam prý nechtěli zabývat a řekli mu, že když tramvaj vyjela, tak také sjede a řidiči pohrozili zaplacením jízdného.

Čtěte také

Na Bukově pak tramvaji selhaly brzdy, v zatáčce motorový vůz vyletěl z kolejí a narazil do železného sloupu elektrického vedení zhruba 70kilometrovou rychlostí.

Pohřeb obětí této tragédie se konal 18. července 1947 na Mírovém náměstí. Zúčastnilo se ho na 30 000 lidí.

Vyšetřovací zpráva podle historika ústeckého muzea Martina Krska sice připouštěla technické nedostatky tramvaje, ale jednoznačně vinila řidiče z nesprávné obsluhy brzd – sám řidič při nehodě zemřel.

Ústí nad Labem si připomíná výročí tragické nehody tramvaje v roce 1947

Letošní krátký pietní akt začne u památníku tramvajového neštěstí na bukovském Rondelu v 10 hodin. Ústecké muzeum také získá od jednoho, možná posledního pamětníka nehody, do svých sbírek jeden velmi raritní předmět – střep, který mu z hlavy lékaři po nehodě vyndali.

Spustit audio

Související