Diakonie pomáhá školákům z chudých rodin. Ve sbírce na Mostecku se letos podařilo vybrat přes 2000 kusů školních pomůcek

6. září 2024 08:48

Diakonie Českobratrské církve evangelické pořádá už třetím rokem charitativní sbírku školních pomůcek. Rozdává je školákům z chudých rodin.

Sbírka začala o posledním prázdninovém víkendu – v celém Česku se podařilo vybrat přes 100 000 školních pomůcek. Na Mostecku poskytli dárci podle vedení tamní Diaonie víc než 2000 penálů, pastelek nebo školních tašek.

Pro školní pomůcky ze sbírky si přišla se svým 10letým synem Šimonem Veronika Matoušková. „Potřebuje tempery, vodovky nebo barevné papíry, prostě cokoliv. Jsem samoživitelka, tak je to pro mě docela nákladné a těžké, koupit to z dávek hmotné nouze. Otec nepomůže,“ shrnuje.

Školní pomůcky ze sbírky přijdou vhod i Zdeňce Scharamové, má tři děti – osmiletou dceru a dva chlapce, ve věku 13 a 19 let. Školní pomůcky tentokrát získá hlavně dcera, která jde do první třídy. „Když jsem to u těch dvou poprvé kupovala, tak mě to stálo pomalu 10 000 korun. Dostali jsme tašku a kornout do první třídy, taky pastelky a tužky, je toho dost,“ vypočítává.

Další sbírkou bude tradiční předvánoční Krabice od bot

Petr Hofman z mostecké pobočky Diakonie hodnotí pozitivně letošní sbírku, která se uskutečnila v jednom z obchodních řetězců: „Letos ta sbírka určitě úspěšná byla. Ještě nemáme k dispozici úplně finální výsledek, protože ještě běží doprovodná sbírka, ve které mohou lidé přispět nějakým finančním obnosem třeba na kroužky nebo doučování.“

Část vybraných školních pomůcek rozdá Diakonie na počátku školního roku, zbytek pak v jeho průběhu.

Další sbírkou Diakonie bude vánoční sbírka Krabice od bot, ta děti z chudých rodin potěší na Vánoce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související