Ústecký kraj: Policisté se první týden školního roku zaměří na provoz v okolí škol

26. srpen 2019 15:09

Na konci prázdnin chystá policie v Ústeckém kraji větší dohled na silnicích i kolem škol. V tomto týdnu tak přibydou kontroly na silnicích.

První týden školního roku se policisté zaměří na žáky a provoz v okolí škol. Děti jsou totiž z hlediska dopravních nehod jednou z nejohroženějších skupin.

„Z pohledu dopravní policie vnímáme děti jako jednu z nejohroženějších skupin účastníků silničního provozu. Letos jsme měli oproti loňskému roku to štěstí, že žádné dítě jako chodec u nás v kraji nepřišlo o život,“ uvedl velitel ústecké krajské dopravní policie Jiří Ušák.

Konec prázdnin a začátek nového školního roku je podle dopravního experta Jana Pechouta rizikový.

„Děti po dlouhé době uvidí své spolužáky. Neumí přitom rozdělit svou pozornost – uvidí na druhém chodníku svého spolužáka, kterého dva měsíce nevidělo, zapomene na silniční provoz a přebíhá, aniž by se rozhlédlo. Řidiči navíc nejsou zvyklí na pohyb dětí v okolí škol,“ popsal Pechout.

Policisté proto bude ve zvýšené míře dohlížet v nadcházejících dnech nejen na provoz na silnicích, ale také na školáky.

Už potřetí budou také noví prvňáci dostávat od Ústeckého kraje reflexní batohy. Letos rozdá kraj spolu s mosteckým autodromem reflexní batohy 8 051 prvňákům v kraji.

„Rádi bychom, aby ta cesta do školy byla opravdu bezpečná a tohle je takové malé zpestření k tomu, aby si riziko účasti v silničním provozu uvědomovaly děti každý den,“ dodal ředitel mosteckého autodromu Ivo Diviš.

Pořízení batohů vyjde na téměř 900 tisíc korun. 500 tisíc z této částky hradí Ústecký kraj.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související