Školáci v Ústeckém kraji se pustili do sbírání starých baterií,  odevzdali jich přes 5 tun

27. leden 2019

Sedmdesát osm škol se zapojilo v Ústeckém kraji do tříměsíční sběrové kampaně programu Recyklohraní aneb ukliďme si svět. Školáci a studenti  tak odevzdali k recyklaci 5677 kilogramů použitých baterií.

„Nejvíce jich v přepočtu na žáka vytřídili v Základní škole a Mateřské škole Liběšice, a to 18,5 kil,“ uvedla Eva Gallatová ze společnosti Ecobat, která se podílí na vyhlášení sběrové kampaně a v České republice zajišťuje sběr a recyklaci baterií.

Vedle sběru baterií se děti ve školách učí, proč je důležité baterie třídit a recyklovat a jak tím chrání životní prostředí. „Velkou pozornost však věnujeme také tomu, aby se naučili, že ještě důležitější než třídit je předcházet vzniku odpadů a myslet na rozumnou spotřebu,“ dodal jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl

Novinkou jsou i baterkožrouty

Žáci a studenti škol zapojených do projektu vytváří také nádoby na třídění baterií - takzvané baterkožrouty. Děti zapojují svou kreativitu a fantazii. Hotové sběrné nádoby mohou využít ve škole nebo je odnést domů a zapojit do sběru rodiče.

Do projektu je zapojených téměř 3700 škol z celé republiky. "Může nás těšit, že i díky tomuto konceptu v současné době pochází každá desátá baterka předaná v České republice na recyklaci ze sběrných míst ve školách," poznamenala ředitelka Racyklohraní Hana Ansorgová.

Sběrných míst je na dvacet tisíc

Projekt Recyklohraní aneb ukliďme si svět vznikl v roce 2008 a jeho cílem je informovat a vzdělávat žáky či studenty mateřských, základních a středních škol o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace.

ECOBAT je nezisková organizace, která od roku 2002 zajišťuje zpětný odběr a recyklaci přenosných baterií v České republice. V roce 2017 zpětně odebrala 1681 tun baterií, což představuje 46 procent baterií dodaných na trh. ECOBAT provozuje více než 20 tisíc míst zpětného odběru.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související