Ústecký kraj chce utratit 170 milionů korun za úpravy budovy krajského úřadu. Investice by se měla vrátit za čtyři roky

5. říjen 2022 13:01

Ústecký kraj plánuje snížit spotřebu elektrické energie a tepla v budově v Ústí nad Labem, kde sídlí. Její oprava a vybudování sluneční elektrárny na střeše by stály zhruba 170 milionů korun. Investované peníze by se měly na úsporách vrátit za 4 roky. O investici budou ještě rozhodovat krajští zastupitelé.

„Na střeše úřadu Ústeckého kraje by měly nově být panely fotovoltaické elektrárny – ty by měly být instalovány někdy v příštím roce, vyrobená elektřina by měla pokrýt 15 procent celkové spotřeby elektřiny pro krajský úřad,“ vysvětluje Tereza Benešová z krajského úřadu.

Podle ní je v plánu i opravu a zateplení opláštění celé budovy, odstranění parapetů v kancelářských budovách, které dosud zakrývaly topná tělesa nebo výměna oken za nová, úspornější. Díky těmto úpravám by podle odhadů mohlo být vytápění celé budovy asi o 25 procent úspornější. „Za čtyři roky by se nám ta investice mohla vrátit,“ dodává Tereza Benešová.

Podle mluvčí hejtmanství Magdaleny Fraňkové musí investici na snížení energií nejdřív projednat krajští zastupitelé. „Odhad ceny činí v tuto chvíli zhruba 170 milionů korun. Teprve se ale začne projektovat – finální cena pak vzejde z hotového projektu,“ vysvětlila Fraňková.

Pokud zastupitelé v říjnu investici schválí, mohly by práce na úpravách krajského úřadu začít během dvou let.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související