Provozovatele ubytovacích zařízení v Českém Švýcarsku by mohly zachránit školní pobyty. Ústecký kraj na ně chce poslat peníze školám

27. září 2022 11:42

Ústecký kraj chce podpořit hotely v požárem zasaženém Českém Švýcarsku školními zájezdy. Po rozsáhlém letním požáru v oblasti ubyla významná část turistů. Podle kraje tím hotely a penziony přišly zhruba o půl miliardy korun a někteří hoteliéři už museli začít s propouštěním lidí.

„Myšlenka je taková, že bychom to zafinancovali celé z kraje – dali bychom peníze škole, protože my můžeme využít vertikální spolupráci – můžeme zaplatit škole, která by to pak uhradila, ale nemůžeme to podnikatelům zaplatit dřív,“ informoval hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Krajský úřad teď řeší, kterých středních škol by se poznávací pobyty týkaly a kolik by celkově krajskou kasu stály.

„Ty školy by tam jely na nějaký podzimní výjezd, aby to těm ubytovatelům pomohlo. Zjišťujeme také, jestli by třeba nešlo, že by si to ty školy předplatily teď, ale třeba až na jaro,“ vysvětluje hejtman.

Kraj chce pomoci ubytovatelům i vouchery a zvýhodněnými jízdenkami

Hejtmanství ale dál počítá i s tím, že lidem nabídne ubytovací poukazy na pobyt v Českém Švýcarsku, hosté by měli i zvýhodněné jízdenky po kraji. Zastupitelé mají o této formě podpory rozhodnout na konci října.

„Ty vouchery i ta doprava půjdou zpětně, takže ty vouchery nebudou od října dál, ale myslím, že už od začátku září,“ vysvětlil hejtman Schiller s tím, že podobné kroky mají do oblasti přilákat nové hosty a zmírnit tak problémy ubytovatelů.

Podle dat krajského úřadu dosáhly dosud škody po úbytku turistů po požáru v národním parku na víc než 500 milionů korun.

Ústecký kraj jedná o pomoci i se státem. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše z Pirátů se ale například o kompenzacích pro podnikatele neuvažuje. „V tom případě požáru bych se touto cestou nevydal, protože to nemůže být tak, že kdekoli se stane nějaký významný požár, tak že bude stát okamžitě dotovat neobsazené pokoje. Ty cesty ale hledáme,“ dodal Bartoš.

Další jednání mezi hejtmanstvím, destinační agenturou České Švýcarsko a ministerstvem pro místní rozvoj je naplánované na příští týden.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související