Ústecký krajský dopravce už má objednané vlastní autobusy. Dosud je musel pronajímat

27. září 2022 15:28

Ústeckým krajem založený dopravce už má objednané všechny autobusy potřebné pro zajištění dopravní obslužnosti. Díky tomu nebude muset vynakládat desítky milionů korun za pronájem půjčených autobusů. Nové autobusy by měly na linkách začít jezdit zhruba za rok.

„Podepsali jsme úvěr na posledních 20 autobusů kategorie délky 13 metrů ve výši 129 milionů korun. Celkem bychom tedy měli mít 203 autobusů, což je plně dostačující pro provoz, kterým zajišťujeme dopravní obslužnost v Ústeckém kraji. Celkem za těch 203 autobusů Ústecký kraj zaplatí něco málo přes miliardu korun,“ informoval ředitel Dopravní společnosti Ústeckého kraje Milan Šlejtr.

Kraj před časem nakoupil 70 vozů Scania. Vedle dalších menších nákupů autobusů chtěl kraj koupit i 90 vozů Iveco. Z toho ale sešlo a hejtmanství vyhlásilo novou soutěž.

S vítězném běloruským výrobcem autobusů se nakonec kraji smlouvu podepsat nepodařilo. Dopravní společnost tak nakoupí autobusy s dalším účastníkem soutěže, který sídlí v Turecku. Krajský dopravce je má dostat do roka. Díky vlastnímu vozovému parku má dopravní společnost ušetřit.

Ústecký kraj věří, že díky vlastním autobusům ušetří

„Zatím si zhruba 130 autobusů pronajímáme. Ceny nájmů se přitom pohybují od 23 000 do 100 000 korun za autobus měsíčně,“ vysvětlil vedoucí krajského odboru doprav Jindřich Franěk.

Jen za letošní rok má krajský dopravce zaplatit za pronajaté autobusy zhruba 90 milionů korun. Vlastní vozový park s 200 autobusů by podle Jindřicha Fraňka měl krajskému dopravci dostačovat.

„Určitě nepočítáme s tím, že by bylo potřeba najednou několik desítek autobusů – bavíme se opravdu o jednotlivých kusech,“ dodal Franěk.

Dopravní společnost využije vlastní autobusy ve většině regionu. Pro Ústecký kraj totiž zajišťuje dopravní obslužnost v devíti z 15 autobusových oblastí.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související