Dopravce sehnal další řidiče pro autobusovou dopravu na Teplicku. Autobusy by měly znovu jezdit podle jízdních řádů

20. duben 2022 08:42

Příměstské autobusy na Teplicku by znovu měly jezdit bez výpadků. Ty komplikovaly život cestujícím od poloviny března. Společnost ČSAD Slaný neměla dostatek řidičů a podle vedení firmy znemožnil další nábor pracovníků válečný konflikt na Ukrajině. Aktuálně nabral dopravce nové řidiče a Ústecký kraj má informaci, že společnost vypravuje autobusy na všech linkách. 

Společnost ČSAD Slaný, která patří do koncernu ICOM Transport, nabrala zhruba 10 řidičů. Podle jednatelky koncernu Kateřiny Kratochvílové by teď měly všechny autobusy jezdit podle jízdních řádů.

„Dělali jsme všechno pro to, aby autobusy vyjely. Potýkáme se ale také s poměrně vysokou nemocností, ale věřím, že všechno vyjde tak, jak má. I v tomto týdnu se nám vracejí lidé z nemocenských, takže i to nám pomáhá tu situaci lépe zvládnout,“ shrnula Kratochvílová.

Informace o provozu autobusů na Teplicku potvrdil i vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

„Teď jsou zajišťovány spoje dle smlouvy. Věřím, že se už dopravci podařilo zajistit potřebný počet personálu, a že tedy bude plnit ty smlouvy nadále, abychom nebyli svědky toho, že se ta situace bude opakovat,“ uvedl Franěk.

Dopravce měl problémy s nedostatkem řidičů kvůli ruské agresi na Ukrajině, která znemožnila nábor dalších pracovníků. Ústecký kraj následně společnosti uložil pokutu za neodjeté spoje přesahující 600 000 korun.

ICOM Transport teď chce o sankci s hejtmanstvím vyjednávat. „Rozumím tomu, že by kraj tuto situaci nemohl tolerovat do nekonečna, myslím si ale, že jsme se s ní v relativně krátkém čase vypořádali, říká Kateřina Kratochvílová.

O konečné výši pokut pro dopravce bude kraj jednat

Problémy se zajištěním provozu autobusů měla společnost ČSAD Slaný už loni, kdy jí chyběli řidiči kvůli nákaze koronavirem. Za tehdy neodjeté spoje na Teplicku dostala firma od kraje pokuty ve výši téměř dvou milionů korun.

Krajští zastupitelé budou o jejich prominutí jednat v pondělí 25. dubna.

„My jsme se vyjádřili negativně – domníváme se, že k tomu pochybení došlo. Dopravce tvrdí, že v tom prosinci neměl dostatek řidičů kvůli covidu. My jsme tu situaci monitorovali a žádný jiný z našich smluvních dopravců neměl tak zásadní problémy, aby nedokázal zajistit takového počty spojů,“ doplnil vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související