Na Teplicku nejedou desítky autobusových spojů. Dopravci chybějí řidiči

30. březen 2022 14:34

Cestující na Teplicku musí opět vyrovnávat s omezeným provozem autobusů. Kvůli nedostatku řidičů ani 30. března nevyjely desítky spojů v regionální dopravě. Vedení koncernu ICOM Transport zdůvodňuje výpadky tím, že kvůli válce nemohl dopravce přijmout nové zaměstnance z Ukrajiny. Ústecký kraj zvažuje, že dá firmě kvůli neodjetým spojům další pokutu.

Během úterý 29. března nejelo na Teplicku víc než 40 autobusových spojů. Na 30. března je pak hlášené omezení v téměř 30 případech. Podle Jakuba Jeřábka z odboru dopravy ústeckého krajského úřadu tak autobusy nejedou například na páteřních linkách.

„Nejely spoje mezi Teplicemi a Dubím, Teplicemi a Krupkou i mezi Teplicemi a ústeckou nemocnicí – takže jsou to teď v březnu spíše spoje s těmi velkými 15metrovými autobusy,“ doplnil Jeřábek.

Řidiči z Ukrajiny museli kvůli válce zůstat doma

Dopravu na Teplicku zajišťuje společnost ČSAD Slaný, která patří do koncernu ICOM Transport. Podle jednatelky Kateřiny Kratochvílové znemožnil nástup nových řidičů z Ukrajiny válečný konflikt.

„74 pracovníků z Ukrajiny mělo nastoupit, bohužel ale nemohli kvůli válce vycestovat – museli zůstat doma. Z toho důvodu to opět 100procentně nezajišťujeme,“ vysvětlila Kratochvílová.  

Minimálně v tomto týdnu tak musí cestující počítat s omezením některých autobusových spojů. Situaci se snaží řešit přijímáním nových řidičů.

„Děláme všechno pro to, abychom to zajistili – třeba i nějaké převody řidičů z našeho koncernu,“ doplnila jednatelka koncernu ICOM Transport Kateřina Kratochvílová.

Ústecký kraj zvažuje další pokutu

Autobusovou dopravu na Teplicku objednává Ústecký kraj, který teď zvažuje udělení dalších pokut za neodjeté spoje.

„Doslýcháme se opět, že je to nedostatkem řidičů – částečně z důvodu nemocností, částečně proto, že nedorazili řidiči, kteří byli domluveni. Mohu to sice chápat, ale na druhou stranu je to problém dopravce. My potřebujeme, aby tu smlouvu 100procentně plnil – aby cestující nezůstávali na zastávce a nemuseli každý den řešit, jestli se dostanou do práce a děti do školy,“ shrnul vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

S nedostatkem řidičů se dopravce na Teplicku potýkal i v loňském roce. Kraj mu tehdy uložil za neodjeté spoje dvě pokuty za téměř dva miliony korun.

Spustit audio