Ústecké objevy: jak se dostat k lithiu, barokní dveře v muzeu a další nálezy depozitární archeologie

18. září 2023

Lithium a ústecká univerzita (5:25) – Mýty, omyly a novinky astronomie: Výtrysky a sluneční vítr (19:08) – Barokní dveře a další objevy depozitární archeologie (24:44) 

V úvodním přehledu zajímavostí se dozvíte, kolik písku se každoročně vytěží z mořského dna a jak moc to škodí přírodě, povíme si o příčinách tragického zemětřesení v Maroku a také o zlatém pokladu, který vykopal norský hledač s detektorem na ostrově Rennesöy, zmíníme se o úspěšném startu a plánované misi japonské lunární sondy SLIM a nakonec vám představíme asi nejslavnější astrofotografii českého autora, od jejíhož pořízení uplynulo 100 let.

Jak se dostat k lithiu

Elektromobil, dobíjení elektroauta

Ještě před nějakými třiceti lety bylo pro veřejnost lithium jen jednou z pozapomenutých značek z periodické tabulky prvků. Dnes je to strategický kov, o kterém se často mluví. Využití lithia je poměrně široké. Užívá se například pro výrobu speciálních skel nebo keramiky; najdete ho v lehkých slitinách, ze kterých se konstruují letadla, kosmické lodě nebo třeba družice. Hydroxid lithný slouží v kosmických lodích nebo ponorkách k zachytávání vydýchaného kysličníku uhličitého. Lithium je také v některých druzích jaderných reaktorů; jeho sloučeniny se používají třeba při vyvolávání klasických fotografií, ale také v medicíně a tak dále. Především, a odtud známe lithium asi nejčastěji, se tento nejlehčí kov používá do akumulátorů baterií. A to včetně baterií do elektromobilů a hybridních aut. A právě kvůli bateriím je lithium kov velmi žádaný. A v budoucnu bude ještě víc. Jeho nalezišť ovšem není mnoho.

Krušné hory. Panorama okolí Moldavy a Cínovce

Evropsky nejvýznamnější jsou patrně lithiové zásoby na Cínovci v Krušných horách. Díky tomu se lithiem už dlouho, prakticky od první poloviny 20. století až do dneška, zabývají i vědci z Ústí nad Labem. Povídali jsme si o tom s chemikem Pavlem Janošem z Fakulty životního prostředí ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Objevy depozitární archeologie

Pohled na vchod

Muzejní depozitáře skrývají mnohá tajemství. Někdy za to mohou dějinné události, jindy pohnutá historie samotných sbírek či sbírkových předmětů; jsou i jiné důvody. Občas díky tomu dochází k nečekaným objevům. Někdy jde o špatně zařazenou zkamenělinu, jindy o dosud neznámý druh brouka, případně obraz starého mistra, považovaný dlouhá léta za kopii. Podobné objevování můžeme trochu nadneseně označit jako depozitární archeologii. Jeden z takových objevů se stal v září 2023 exponátem měsíce v Muzeu města Ústí nad Labem. Jde o barokní dvoukřídlá vrata jednoho z domů v ústecké Hrnčířské ulici, která byla po dlouhá léta jen anonymním depozitem. Pojďme si vyprávět jejich příběh.

Proč se ústečtí muzejníci o staré zaprášené dveře z depozitáře začali blíže zajímat právě teď, nám prozradil Jiří Belis, muzejní konzervátor a kurátor uměleckého řemesla... A pár slov věnujeme i zmíněné depozitární archeologii. Není to oficiální termín; jen odraz skutečnosti, že se také jedná o jakési hrabání, kopání či rytí. Nikoliv v zemi, ale v zaprášených koutech depozitářů, evidenčních kartách nebo archivních záznamech.

Spustit audio

Související