Ústecká zoo se stala domovem nové velké šelmy – samice levharta sněžného

16. březen 2021 13:54

Do ústecké zoo dorazila velká kočkovitá šelma, je jí samice levharta sněžného jménem Tierra ze Zoo Dresden, která v dubnu oslaví dva roky.

Kvůli cestě do nového domova absolvovala přípravu, kdy jí chovatelé předem dávali do expozice přepravní box s krmením, aby si samice zvykla do něj v klidu vlézt.

„Transport proběhl bez problémů, stejně tak i vpuštění do nové expozice. Nyní si bude zvykat na nové prostředí i chovatele, kteří ji v nejbližších dnech vpustí i do venkovního výběhu,“ informuje vedoucí útvaru kontaktu s veřejností Ingrid Veselá Volfová.

Samice nezůstane osamocena – už v říjnu 2020 přicestoval do zoo z italského Parco Faunistico La Torbiera samec Cristi.

Transport irbise

Zoo má pro irbise tři vnitřní expozice a jeden velký venkovní výběh. Samec a samice se zatím budou ve venkovním výběhu střídat a dohromady budou spojeni koncem dubna, kdy samici skončí období rozmnožování.

Koordinátor Evropského záchovného programu nedoporučuje irbise množit, proto budou koncem roku znovu na čas rozděleni.

Pokud se situace změní, bude mít ústecká zoo možnost navázat na úspěšné odchovy této vzácné šelmy z minulosti.

Irbisové, neboli levharti sněžní, obývají vysoko položené oblasti Střední Asie. Tyto šelmy jsou na seznamu ohrožených druhů kvůli jejich ilegálnímu lovu pro kožich a kosti, využívané v tradiční čínské medicíně. Dalším důvodem je fakt, že ve své domovině je irbis považován za škodnou zvěř.

Podle Červeného seznamu IUCN žije ve volné přírodě asi jen 3 000 dospělých jedinců.

zdroj: Zoo Ústí nad Labem
Spustit audio

Související