Udělejte si romantický výlet za rozkvetlými bledulemi – ke Trojhoře v Českém středohoří

7. březen 2022

Potěšit se pohledem na rozkvetlé koberce bledulí vyrážejí každé jaro stovky turistů do českolipského údolí Peklo. Tyhle krásné květiny ale rostou například i u Trojhory v Českém středohoří.

Každoročně, brzy na jaře, rozkvete údolí Trojhorského potoka tisícovkami bledulí. Nejvíce jich je v úseku, kde potok obtéká severní stranu Trojhory, kopce s ostrými skalnatými štíty, který se nachází mezi obcemi Všeradiště a Třebušín.

Vodní tok v těch místech meandruje, rozděluje se do několika ramen a zase se spojuje. Tvoří tak drobné tůňky a mokřiny. Potok vytváří biotop lužního lesa se spoustou starých vzrostlých i padlých stromů, pokrytých mechem, které tvoří romantický dojem divoké přírody.

Bledule využívají krátkého období na začátku března, kdy už tolik nemrzne, les je dobře zásoben vodou a ke květinám proniká i dost světla, protože vegetace se ještě neprobudila ze zimního spánku.

Až se do sytosti vynadíváte na bledule, vyšlápněte a vyškrábejte se i na samotnou Trojhoru – její štíty jsou od jarního sluníčka pěkně vyhřáté a ze štítů ve výšce 451 m n.m. je nádherný kruhový rozhled do Českého středohoří.

Z Třebušína tam vede žlutá turistická značka, která propojuje Trojhoru a protější hrad Kalich. Můžete se také vydat po červeně značené Zlaté stezce Zemí hradů až do Úštěka nebo po červeně značené Žižkově stezce Zemí hradů až do Ploskovic.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Jiří Svoboda – Poutník Českým středohořím
Spustit audio

Související