Tým českých archeologů pomohl v Itálii najít a zdokumentovat ztracený rituální oltář

16. leden 2023 14:27

Jako novodobý Indiana Jones si musel připadat archeolog Martin Trefný z Roudnice nad Labem. V příkrém svahu zarostlém bujnou vegetací tým Trefného pomohl znovuobjevit více než 70 let ztracený oltář u italského města Tolfa. Čeští vědci nejen potvrdili nález ztraceného oltáře, ale také pomocí trasologie dokázali zpřesnit dobu, z jaké pochází.

„Zde vidíme vrcholek s tím zahloubením, kde se prováděly úlitby při obřadech,“ popisuje na fotce archeolog Martin Trefný znovuobjevený oltář nedaleko italského města Tolfa.

Na oltář narazila náhodu skupinka turistů. „Byli hodně překvapení, když se pak od inspektorů památkové zóny dozvěděli, že oni o tom vůbec nevědí – že jde o památku, o které se sice ví, ale 70 let ji nikdo nenavštívil, protože ji nikdo v terénu nenašel,“ vysvětluje Trefný.

Po smrti prvních objevitelů se zjistilo, že místo, kde se nachází oltář, je špatně zaznačené. Jeho skutečná poloha byla nakonec v příkrém těžko dostupném svahu. „Ten les je prorostlý šíleně hustým trním. Abychom tam některými partiemi pronikli, museli jsme se tam dobrodružně, pomalu jak z Indiana Jones, prosekávat mačetami,“ vzpomíná archeolog.

Na místo italští památkáři povolali tým Trefného proto, aby oltář důkladně zmapovali. „My jsme naskenovali 3D modely, takže oltář nyní můžeme zkoumat i v Čechách, a to v digitální podobě,“ vysvětluje Trefný.

Ve svahu archeologové našli další kamenné bloky – ty pak určili pomocí trasologie. „Hlavně jsme zdokumentovali mnoho dalších bloků, které patrně souvisí s tím oltářem. Je jich asi 11 a jsou rozmístěny ve svahu,“ dodává Trefný.

Podle českých vědců pochází oltář z doby před Kristem

Vědci slavili úspěch i co do určení samotného stáří oltáře. „Původně se jedna badatelka v 80. letech domnívala, že ten oltář je ze 6. století před Kristem. My se domníváme, že byl postaven až ve 2. nebo 1. stoletím před narozením Krista,“ shrnuje Martin Trefný.

Čeští archeologové pracují v Itálii od roku 2019. Za tu dobu se jim podařilo nastřádat velké množství nálezů, které pak budou podrobně zkoumat, aby se opět některý z nich na dlouhá léta neztratil.

Spustit audio

Související