V Mostě pokračuje rekonstrukce kulturního domu Repre. Město bude vybírat dodavatele nábytku a počítačových sítí

27. září 2024 08:59

Most pokračuje v miliardové rekonstrukci kulturního domu Repre v centru města. Práce odhalily nedostatky původní stavby, včetně použití azbestu v místech, kde ho nikdo nečekal.

„Ta fasáda byla původně obložena vápencovými deskami, ty jsou teď sundané. Ta fasáda tak, jak ji vidíte, není otlučená – takhle to opravdu pod tím obkladem bylo. Nebylo to dozděné, je vidět skrz naskrz,“ popsal Matěj Benda jeden z nedostatků původní stavby z druhé poloviny 70. let 20. století.

Na několika místech je znát tehdejší problém s dodávkami materiálu. Stavaři museli často improvizovat a nahrazovat původně plánový materiál jiným.

Dělníci také narazili při práci i na azbest v místech, kde s ním projekt nepočítal. Podle vedoucího investic mosteckého magistrátu Františka Jiráska proto musel být navýšený rozpočet stavby.

„Změnový list, který řešil problematiku azbestu, navýšil cenu projektu zhruba o 25 milionů korun a termín plnění o 120 kalendářních dnů. Probíhají další průzkumy a sondy dalších stavebních konstrukcí, takže uvidíme, jestli se přítomnost azbestu prokáže i jinde,“ přibližuje Jirásek.

Město i stavební firma si proto přejí mírnou zimu, aby rekonstrukci dokončili včas, nebo jen s minimálním posunem termínu. „Budeme se snažit dát tu stavbu do nějakého stavu tak, aby mohly probíhat i práce vevnitř. Uvidíme ale, jaká bude zima,“ krčí rameny projektový manažer Matěj Benda:

Pokud se vše stihne, vrátí se například maturitní plesy do Repre na jaře 2027.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související