Most vypověděl pronájem kulturní kavárně kvůli rekonstrukci Repre

27. květen 2024

Most začal s rekonstrukcí kulturního domu Repre v centru města. Potrvá necelé tři roky a město za ni zaplatí tři čtvrtě miliardy korun. Podnikatelé s obchody v bezprostřední blízkosti staveniště si stěžují na to, že s nimi město dopředu neprojednalo omezení prostoru před provozovnami. Tamní kulturní kavárna navíc dostala bez upozornění z prostoru města výpověď.

„Obávám se, že tady to do půl roku bude ulice hrůzy. Začínají tady lidé močit víc, než bylo obvyklé. Děsím se zimy, protože tady bude tma,“ popisuje své obavy Karel Maršál, který prodává rybářské potřeby v podloubí pod mosteckým magistrátem.

Kulturní dům Repre v Mostě

Vadí mu, že ho město neinformovalo, jak bude zábor prostoru před prodejnou vypadat. Primátor Mostu Marek Hrvol z hnutí ProMost se ale brání tím, že podnikatelům vadí postavený vysoký plot před provozovnami proto, že byli zvyklí zásobovat své obchody přímo z prostranství před kulturním domem, což je zakázané. K zásobování totiž mají obchody využívat technický podzemní tunel.

S tím ale Karel Maršál nesouhlasí: „Nemám přístup do technického tunelu. Bohužel je zazděný a bourat to nebudu – není to můj majetek.“

Do zásobovacího tunelu také prosakuje voda, město slíbilo dát vše do pořádku.

Město ukončilo nájemní smlouvy třem podnikatelským subjektům

Rada města v polovině května navíc rozhodla o ukončení tří nájemních smluv podnikatelů v areálu magistrátu. Ani je o záměru vypovědět smlouvu předem neinformovala.

Čtěte také

Klára Smrčková naproti Repre sedm let provozuje kulturní kavárnu The Most café. Dlouhodobě ale také patří ke kritikům postupu města při rekonstrukci kulturního domu Repre.

Na přání města musí kavárnu do tří měsíců vystěhovat. „Důvodem je, že prostor potřebují prázdný,“ krčí rameny Smrčková.

Na co město potřebuje náhle prostor kavárny, odpovídá primátor Marek Hrvol z hnutí ProMost: „Souvisí to s rekonstrukcí Repre. Potřebovali jsme nějaký prostor, kde bude ta stavba probíhat po té administrativní části.“

Jen 50 metrů od kulturní kavárny jsou tři volné komerční prostory, které si mohlo město na dobu rekonstrukce Repre pronajmout. Most se ale rozhodl vystěhovat jedinou kulturní kavárnu ve svém centru. Rozhodovala prý délka nájmu.

„Víceméně jsme se rozhodli podle doby trvání těch nájemních smluv. Ty ostatní prostory tam byly opravdu desítky let a historicky, tento prostor tam z našeho pohledu působil jen poměrně krátkou dobu,“ vysvětlil primátor Marek Hrvol.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související